На 17.02.2020 г. в комплекс „Етрополия“ - гр. Етрополе, от 15:00 часа се проведе тържественото връчване на наградите на отличените с първо, второ и трето място в петия регионален ученически конкурс на Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД – „Магията на производството. Рудодобивът – познание и бъдеще“ ’2019 г.


На тържествена церемония Геотехмин ООД и  Елаците-Мед АД наградиха 44 ученици от училищата в Етрополе, които представиха най-интересните приложни и изящни проекти, както и писмени творби в петия регионален конкурс - „Магията на производството. Рудодобивът – познание и бъдеще“ - 2019 г. Децата спечелиха 15 първи, 13 втори и 16 трети награди. На събитието присъстваха заместник-кметовете на община Етрополе г-жа Станка Димитрова и г-жа Росица Христова, изпълнителният директор на Елаците-Мед АД инж. Драгомир Драганов, инж. Ивайло Николов – директор Рудодобивен комплекс и директорите на училищата в града.


Конкурсът е част от корпоративната социална отговорност на Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД. Той беше посветен на двете годишнини, отбелязани през 2019 г. – 44 години от създаването на МОК „Елаците“ и 20 години от присъединяването на Елаците-Мед към Група ГЕОТЕХМИН. За разлика от предишните теми, които бяха с историко-патриотична насоченост, сега темата бе ориентирана към основната икономическа дейност в Средногорието и Етрополе – рудодобивът. Близо 150 ученици от 5-ти до 12-ти клас от 12 училища дадоха своите идеи за това как трябва да изглеждат и работят рудникът, заводът и пречиствателната станция на бъдещето, как ще работят съвместно роботите и хората в бъдеще.


„За нас беше изключително интересно да разберем как нашата дейност вълнува учениците, как изглежда през техните очи развитието му в близкото бъдеще, как рудодобивът се включи в Индустрия 4.0 и интелигентната минна индустрия, която е високотехнологична и щади природата. Нашата цел беше да стимулираме интереса им към науката геология, към извличането на полезните изкопаеми от недрата на земята и получаването на метали, така необходими в нашето ежедневие, каза инж. Ивайло Николов и допълни – Резултатът от конкурса надмина всичките ни очаквания. Очаровани сме от визията на децата, възхитени сме от техните смели представи за дигиталното и „зеленото“ бъдеще на минната индустрия.“ 


„За пета поредна година учениците от Етрополе се включват в конкурса. Аз съм виждала как им пламтят очите, когато изготвят своите материали. Това е така, вероятно защото избирате подходящи теми, а може би и защото работите за професионалното ориентиране на нашите деца“, каза заместник-кметът Станка Димитрова.
Според директора на СУ „Христо Ясенов“ Мила Манчева темата е изключително трудна и в началото децата не са вярвали, че ще се справят. „Тук е мястото да благодаря на колегите, които ги подкрепиха и ги запознаха с много от детайлите от историята и от настоящето на рудника и се появиха едни страхотни проекти“, каза Манчева и благодари на децата, че са разнообразили сложната материя със свежи идеи. „Това, което вие направихте, отговаря изяло на иновативното мислене на компаниите Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД“, допълни тя.
Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Иван Иванов разказа, че е видял с очите си промяната в града, случила се едновременно с развитието на рудодобивната дейност на територията на Елаците-Мед АД. „Историята на рудника е чудесна, обаче през годините ми направи впечатление, че най-голямо внимание специалистите от тази фирма обръщат на най-важния участник в производството – на отделната личност, на човека – работника, инженера, конструктора, икономиста и като цяло на специалиста, който работи там. Виждам бъдещето на участниците на конкурса в производството на Елаците-Мед АД“, каза Иванов.
„Надявам се в следващите години това партньорство да продължи и да имаме все повече ученици, които ще продължат своята професионална дейност в Елаците-Мед АД“, обобщи директорът на ПГ „Тодор Пеев“ Десислава Найденова.
На събитието по традиция училищата-партньори получиха дарения на техника, свързана с учебния процес, а учениците, класирани на първо, второ и трето място  – различни награди: смартфони, телескопи, очила за виртуална реалност, смарт гривни.
След церемонията по награждаването всички си направиха колективна снимка пред сградата на комплекс "Етрополия".
Това беше първото от двете официални събития за награждаване на най-добрите творби на участниците в конкурса. Предстои награждаване и на участниците от училищата-партньори на конкурса в Златица, Челопеч, Пирдоп, Мирково и Копривщица.