В навечерието на 142-годишнината от подписването на Сан Стефанския мирен договор, Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ гостува на Исторически музей – Ботевград с изложбата „Пътят на свободата от Шипка до Сан Стефано“. 


Целта на изложбата е да представи едни от най-важните сражения по време на Руско-турската война 1877-1878 г., довели до подписването на  предварителния мирен договор в градчето Сан Стефано. 


Изложбата започва с августовските боеве за Шипка и проследява внезапната турска атака през септември, описва подвига на руския войник по време на Зимното шипченско стоене, падането на Плевен и всеобщото настъпление на руската армия, завършило с достигането на руската армия пред стените на Цариград и подписването на мирен договор, с който се възстановява българската държава.


В изложбата участават и движими културни ценности от фонда на НПМ „Шипка-Бузлуджа“- пушки, шашка, тесак, щик, пистолет, патрони, картички, униформи, литографии, художествени картини. Интерес за публиката ще представлява семейният печат на граф Игнатиев.


Откриването е на 27-ми февруари от 15:30 часа.