Няма положителни проби на коронавирус у нас


К у-треската в Етрополе е по-страшна от коронавируса. Смъртността вследстие на заболяването възлиза на 12%. За сравнение - при коронавируса тя е 3%, а при обикновения грип - 5%. Както хората се лекуват от грипа, така се лекуват и предпазват и от коронавируса. Това коментира пред NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.


Ку-треската от своя страна се предава основно от домашните животни, като причинителят се отделя чрез млякото, фекалиите, урината и околоплодната течност при раждане. При хората около 50% от болните показват клинична проява. Става въпрос за грипни симптоми - втрисане, повишена телесна температура (39-40'С), главоболие, мускулни болки и други.


Няма положителен резултат за коронавирус у нас


След брифинга пред ВМА тази сутрин стана ясно, че към момента няма положителни проби на коронавирус у нас.


"Не се прикриват положителни проби за коронавирус. Също така нямаме съмнения и за резултатите от нито една от пробите. Ако такива се появят, просто се пускат допълнителни изследвания с други тестове в лабораторията", категоричен бе д-р Кантарджиев.


Отрицателни са пробите на всички изследвани за коронавирус в България


По думите му Националната референтна лаборатория работи на ниво.


В коронавируса няма нищо по-различно от разпространяваните през зимата инфекции. Дори вече е доказано, че заболяването не е толкова опасно за новородените, малките деца и дори бременните жени, колкото е грипът.


МЗ препоръчва мерки, за да намалим риска от заразяване с коронавирус


Д-р Кантарджиев бе категоричен, че специфично лечение за коронавируса няма.


"Това са слухове. Има данни в Китай, че неголеми групи от хора са били лекувани с някои видове антивирусни лекарства, но те са прилагани на малко хора и затова резултатите не позволяват да се вземе крайно становище като медицина на доказателствата, затова засега приемаме, че лечението е симптоматично", коментира той.


33 заразени с новия коронавирус в САЩ


Трима с коронавирус в Гърция, напрежението в страната расте


Д-р Тодор Кантарджиев допълни още, че всяка нова вирусна инфекция поставя пред изпитание здравната система.
 "В момента обаче не бива да търсим слабости. Държавата просто трябва да търси начин, за да спре масово разпространение на заболеваемостта", отсече той.


Източник: vesti.bg