В Община Етрополе са регистрирани три случая на Ку-треска на деца, лежащи в детското отделение на МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“ – Етрополе с първоначална диагноза пневмония. Децата са на възраст 2 г., 11 г. и 15 г.
Основен източник на инфекцията за човека са домашните животни /главно овце и кози/, които боледуват безсимптомно. Причинителят се настанява трайно в пикочо-половата система на инфектираните животни. Отделя се най-масово по време на раждания и особено при аборти с изхвърления плод, плодни обвивки и течности, както и с млякото. Активирането на инфекцията се наблюдава през зимно-пролетния сезон, съвпадащ с агнилната кампания при овцете и козите.
Човек се заразява най-често по инхалаторен път. При сухо и ветровито време заразни аерозоли може да бъдат отнесени на километри разстояние. Не са изключени и други пътища на разпространение – алиментарен, контактен и по-рядко трансмисивен /при ухапване от кърлежи/.
Заболяванията протичат с картина на атипична пневмония, като най-честите симптоми са остро начало, повишаване на телесната температура до 39-40С, изразено втрисане, отпадналост, болки в мускулите и ставите. При рентгенологично изследване се установяват данни за засягане на белия дроб.
Във връзка с гореизложеното, от РЗИ–София област информират всички животновъди:   
• Да спазват стриктна хигиена в личните стопанства и да използват предпазни средства при обслужване на животните /престилки, маски, ръкавици, ботуши/
• Плацентите и абортираните плодове да се унищожават чрез изгаряне
• Забранява се паша в рамките на града и населените места
• Забранява се продажбата на мляко и млечни продукти на нерегламентирани места
Източник: Община Етрополе