Изследван е и премиерът Борисов, пробата му е отрицателна


62-ма са заразени с коронавирус у нас. Това обяви на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, ръководещ Националния оперативен щаб. Във ВМА от 95 направени проби - 4 са положителни, като пациентите се намират на домашно лечение. От Националната лаборатория - 145 проби са направени, 6 са положителни.


Болните, които са в отделните клиники, са както следва: ВМА - 10, "Пирогов" - 2, "Александровска" - 2, Габрово - 2, в Плевен - 4. "В Белодробната болница пациентите са оставени за домашна карантина", каза Мутафчийски.


Изследвани за коронавирус са и премиерът и всички членове на Оперативния щаб. Всички проби са отрицателни, съобщи д-р Анелия Гоцева.


Тя посочи, че те са изследвани за коронавирус в четири поредни дни и всички техни резултати са отрицателни.


"Днес беше допуснато едно грубо нарушение на правилата и вероятно прокуратурата ще се самосезира за това. Човек с положителна проба за коронавирус от Лом е изпратен в Александровска болница. Това е грубо нарушение на правилата за лечение на инфекциозни болести", каза ген. Мутафчийски.


Добавят в списъка още страни, от които при пристигането у нас всички ще подлежат на задължителна карантина. Това са Франция, Германия, Швейцария, Великобритания и Нидерландия.


В света 173 00 са случаите, смъртните случаи са 6 660. В Румъния има скок с 19 случая и там общо са 158. В Гърция са 331, в Австрия и Белгия има над 1 000 случая.