Днес служители на Районното управление на полиция са установили, че двама ботевградчани, които са под карантина,   напускат домовете си и имат контакти с други хора.
И двамата са се завърнали от Италия и задължително трябва да се изолират  в продължение на 14 дни. Случаят е докладван в Районната прокуратура, която предстои да се произнесе. Според промените в Наказателния кодекс това нарушение  се наказва с глоба и затвор.
Служители на РЗИ и полицията ежедневно правят проверки по адресите на лицата, които са се завърнали в Ботевград от 16-те държави, определени като рискови в заповедта на здравния министър. Сред тях са Италия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, Нидерландия и др.
На горещия телефон на дирекция „Сигурност и обществен ред” и на дежурния на полицията всеки ден се обаждат граждани, които съобщават за познати на тях лица, които са се завърнали от рискови страни и не спазват карантина. От полицията проверяват всеки сигнал, но подчертават, че подаващите сигнали трябва да знаят, че карантината е задължителна само за завърнали се от посочените 16 рискови държави и е само 14 дни. Част от сигналите са за хора, които са се прибрали от други страни, и то много преди две седмици, коментираха униформените.