От днес започна дезинфекция на автобусни спирки, пейки и местата около тях в централна градска част, поликлиниката, където се намират кабинетите на общопрактикуващите лекари и специалистите. Това е една от мерките на общината срещу разпространението на заразата COVID-19. Дезинфекцията ще се извършва ежедневно, всеки работен ден, когато времето е хубаво и позволява прилагането на мярката.  


„Имаме готовност да предприемем доста по-мащабно дезинфекциране на обществени територии – площадно пространство и основни улици. Договорена е техника, очакваме и доставка на необходимото количество препарати. Това ще се случи следващата седмица. За момента дезинфекцираме спирките, пейките в градския парк и в централната градска част, поликлиниката и автогарата – задължително. Пръскането ще се извършва ежедневно“, обясни кметът Иван Гавалюгов. 


Той съобщи, че към общината са отправени препоръки и предписания да започне дезинфекция и на пространствата около входните врати на жилищните блокове. 


„Ще създадем и такава организация. Трябва да закупим допълнителни съоръжения за пръскане. За извършване на тази дейност ще разчитаме и на доброволци. Вече имаме подадени заявления от наши съграждани, които желая да се включат на доброволен принцип в инициативи, свързани с борбата срещу епидемията – разнасяне на медикаменти и храни на възрастни хора и на хора, поставени под карантина, подпомагане извършването на различни дезинфекционни и разяснителни дейности и т.н.“, добави Иван Гавалюгов.  


Доброволческите отряди се сформират по указания на Окръжна прокуратура. До помощта на доброволците ще се прибягва в случай на необходимост, съобщиха още от общинското ръководство.