Двете големи фирми в Ботевград Sensata Technologies и IMI България отново бяха проверени за струпване на хора.


Проверката, извършена днес от служители на Регионалната здравна инспекция и на Районно управление „Полиция“ – Ботевград, показа, че самите работници не пазят дистанция един от друг при изчакване на автобусите пред заводите. Съвсем добронамерено експертът от РЗИ им напомни, че трябва да стоят на разстояние с цел превенция срещу разпространението на коронавируса, но думите й бяха посрещнати с ропот. 


„Правим възможното да защитим хората си. Когато те дойдат на работа, първото нещо, за което ги инструктираме,  е, че трябва да спазват нужната дистанция между тях. След това всеки служител си дезинфекцира ръцете, после измерваме телесната му температура,  раздаваме предпазни маски, след което той влиза в производствените помещения. На всички общи части в сградите правим дезинфекция на всеки два часа. И в допълнение на това, в съблекалните и стола правим три пъти на ден индустриално третиране на повърхностите. Използване само препарати, одобрени от Министерството на здравеопазването“, сподели Томи Вер Елст, генерален мениджър на Sensata Technologies, който в 14 часа също бе пред завода и наблюдаваше организацията на излизане на първа смяна.


И двете фирми са преустановили приготвянето на столова храна за служителите и работниците си. В момента им се предоставя само пакетирана. Затворена е и зоната за пушене, обособена е друга –  двойно по-голяма, на открито пространство. 


Според генералния мениджър на Sensata, цялото ръководство на фирмата прави всичко възможно да предпази хората от заразата. 


„Извършва се пълна дезинфекция и на автобусите, с които превозваме нашите служители. Непрекъснато проверяваме дали това се прави от транспортните фирми. Постоянно извършваме инструктаж на работниците, като ги съветваме да носят навсякъде маските си за лице, включително и в автобусите. Целият мениджърски състав е натоварен с оптимизирането на потоците от хора, когато се разменят две смени“ – каза още Вер Елст пред наш репортер.