„Болкан Венчърс Мениджмънт“, която има 25-годишна история в шивашката индустрия - започна да шие предпазни маски. Фабриката във Врачеш изпълнява поръчки на водещи фирми за текстилни облекла в Италия и Швейцария, преустанови изпълнението им, за да започне спешно да шие предпазни маски.


По инициатива на зам. -кмета Борис Борисов собственикът на фирмата Славчо Дишев е имал среща с кмета на общината Иван Гавалюгов. „Разбрах, че в общината и региона има сериозен недостиг на предпазни маски и защитни облекла, затова решихме да реагираме веднага. Намерих материали, от които се шият маски и започнахме производство - разказва Славчо Дишев. Първата седмица произвеждахме до 600 маски дневно, но целта ни е да стигнем 2 000“ - допълни той. - Шиенето на предпазни костюми е по-специфично, нужни са специални материали, за това засега не сме стартирали такова производство“.


Още в началото на пандемията контрагентите на Славчо Дишев от Швейцария му се обадили, че затварят фабриката си, която се намира на границата с Италия. Те поискали базата във Врачеш да поеме и тяхната работа. „В момента ние не усещаме някакви затруднения с доставките и износа. Ако обаче ситуацията с коронавируса се задълбочи, ще стане страшно за бранша. И не само за нас, а за цялата икономиката като цяла и това неминуемо ще се отрази на живота на всички хора. Затова сме длъжни да предприемем всички предпазни мерки, сериозно трябва да се замислим и да не допуснем кризата да се задълбочи още повече и да се запали и нашата къща“ - коментира Славчо Дишев.