Поради въведеното извънредно положение, Общинска читалищна библиотека “Иван Вазов“ няма възможност да отбележи с прояви Международния ден на детската книга, но ни напомни за този хубав празник с публикация на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“: “Детските книги празнуват! Честит празник на детската книга!“ 


Днес – 2 април, е Международният ден на детската книга. Празникът се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена: “Малката кибритопродавачка“, “Малката русалка“, “Палечка“, “Храбрият оловен войник“, Грозното патенце“ и други. Всяка от тях носи послание за определени ценности, учи малкия читател на мъдрост и доброта.


Една от житейските мисли на автора, стигнала до нас, гласи: “Няма по-хубави приказки от тези, които животът създава.“. Нека в тези трудни за всички ни времена си пожелаем приказката на всеки от нас да бъде наистина хубава и изпълнена с истинско щастие!


Международният ден на детската книга се чества по целия свят. Той има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската литература.


През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров. 


Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга "Ханс Кристиан Андерсен".