17-годишният Валери Младенов – единадесетокласник в НПГ по КТС-Правец, създаде интернет платформа, която бързо и лесно изпраща сигнали за нередности до здравните инспекции в страната. Досега от иновацията са се възползвали повече от 500 души. Принудителната изолация у дома се превърнала за Валери в начин да бъде полезен. Той забелязал, че в социалните мрежи имало доста питания от граждани къде точно да подадат сигнали за извършени нарушения. Така му хрумнала идеята да измисли нова и полезна платформа. Отнело му 19 часа, за да я създаде. Нарекъл я faibler.


„Ако искате например да подадете сигнал за работещ ресторант или за струпване на хора, попълвате стандартните неща като име, имейл и телефон, след това продължавате към следващата стъпка, където описвате сигнала. От падащо меню може да изберете и регион. Приложението само и автоматизирано според избраната област изпраща сигнала до съответното РЗИ. Така пестите и време-вместо да ровите в интернет за имейл, адрес или телефон на конкретна здравна инспекция, както и да губите време за създаването на текст-всичко става много бързо.“-уточнява Валери.


А докато сега учи онлайн от дома си във Враца, Валери обмисля как да превърне това приложение в универсално и през него гражданите да могат да подават сигнали за нередности до всички институции, и то не само в извънредно положение.


Репортаж за разработката на 17-годишния ученик  бе излъчен в bTV новините, съобщава сайтът на Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи. 


Снимка и текст: https://uktc-bg.com/