От Етрополската секция на botevgrad.com ви желаем здраве, благоденствие и светлина в душите!


Възкресение Христово, Великден, е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници. Възкресението на Иисус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.


Тази година посрещаме Празника на празниците в необичайна обстановка. България и светът са изправени през изпитание, наречено COVID-19.


В послание, което ще се чете от църковния амвон във всички храмове на Пасха, българският патриарх Неофит и митрополитите казват, че макар и покрусени от случващото се с нас и около нас през последните месеци, макар и скърбящи за многобройните жертви на покосяващата света ни зараза, ние не изоставяме вярата си, нито скърбим като онези, „които нямат надежда“ (1 Сол. 4:13), но именно днес, в светлия ден на Възкресението, отново ясно заявяваме пред света и изповядваме тържеството на Живота.


"В деня на Възкресението отечески се обръщаме към всички вас и към цялото наше общество с послание за утеха в скръбта и надежда за вечен живот, със съпричастност към всеки, който е болен и страда, както и към всеки, когото пандемията е лишила от близки и обични на сърцето му роднини, приятели или колеги. Хилядолетният опит на светата Христова Църква ни учи, че нищо в сътворения от Бога свят не може да се осъществи без Божието съизволение, и ни насърчава във всяко явление от земния ни живот да виждаме знак на божественото човеколюбие, във всичко да търсим благия и спасителен за човека Божи промисъл.


Нека едновременно с покрусата от преживяваната от всички трагедия, но и с твърда вяра и надежда във Всеобщото възкресение и вечния живот, да използваме случващото се като повод да се обърнем навътре към себе си и да се запитаме как живеем ние днес – всеки от нас, индивидуално, и всички заедно, като общество", заявяват духовниците в посланието.


Широко разпространена традиция в целия християнски свят на Великден е да се боядисват яйца. Според преданието тази традиция идва от това, че след възкресението Христово, Мария Магдалена подарила на император Тиберий червено яйце с поздрава "Христос Воскресе", предава БГНЕС.
Червеният цвят символизира мъченичество – кръвта, която Христос е пролял заради нас.
На този ден се замесват козунаци или специален хляб „артос“. Този квасен хляб е в противовес на безквасния хляб при еврейската Пасха.


Седмицата след Великден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.


Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава "Христос Воскресе".


Христос Воскресе!