В Общинският съвет е внесено предложение за промени в Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред, общественото имущество и околната среда в община Ботевград.  Причините, налагащи приемането на проекта на решение, са посочени в докладната, внесена в дневния ред на редовното заседание, което ще се проведе този четвъртък. 


На първо място се изтъква необходимостта от хармонизиране на Наредба №1 с останалите нормативни и административни актове. „Чл. 53 и чл.54 от Наредбата регламентират обществените отношения, свързани със свободно пускане на животни в общински паркове, зелени площи, урбанизирани територии и гробищни паркове, тяхното задържане, престой и продажба в случай, че не бъдат потърсени . В сегашната редакция на чл.54, ал.4 от Наредбата №1 препраща към Наредбата за реда з управление и разпореждане с общинско имущество и по-конкретно към Глава шеста: „Провеждане на търгове и конкурси за отдаване под наеме и разпореждане с общинско имущество“. При внимателен прочит на текстовете в две наредби се откриват множество противоречия. Освен това текстовете са твърди лаконични и при прилагането им възникват неясноти“, пише в докладната записка. 


На второ място вносителят отбелязва, че с оглед настъпването на множество обществено-икономически и социални промени е налице необходимостта от конкретна промяна на административнонаказателните  разпоредби в общинската наредба . В сега действащите разпоредби  на чл. 63, ал. 2, ал. 3, ал. 4 от Наредбата е предвидено, че при нарушение /първо, второ, трето/ се налагат се налагат глоби за физически лица и имуществени санкции за еднолични търговци и юридически лица. Предвидените размери обаче са твърде ниски, а обществената опасност на нарушенията н Наредбата е различна, поради което наказанията не са ефективни, съразмерни и възпиращи. 


Предлага се в първите три алинеи да бъдат направени следните изменения: ал. 2 – При първо нарушение се налага глоба в размер  от 50 до 1 000 лева, а за ЕТ и юридически лица имуществена санкция в размер от 100 до 2 000 лева /до момента глобата за физически лица е 100 лв. , а за еднолични търговци и юридически лица имуществената санкция е до 300 лв./; ал.3 - При повторно нарушение в рамките на 12 месеца се налага наказание глоба за физически лица  в размер от 150 лв. до 2 000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица имуществена санкция  в размер от 300 лв. до 3 000 лв./към момента глобата за физически лица е до 300 лв., а за еднолични търговци и юридически лица имуществената санкция е в размер до 500 лв./; ал.4 -  При трето нарушение в рамките на 12 месеца се налага наказателна глоба за физически лица в размер от 300 лв. до 3 000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица имуществена санкция  от 500 до 4 000 лв. /към момента глобата за физически лица е в размер до 500 лв., а на еднолични търговци и юридически лица се налага имуществен санкция в размер до 100 лв./ 


В чл. 64, който гласи: „При заплащане на глоба, наложена с наказателно постановление, в срока на обжалването се дължи 60 на сто от нейния размер“, се предлага да стане „70 на сто“.