Информацията за дейността на регионалното депо за неопасни битови отпадъци за 2019 год. повдигна въпроси за капацитета на единствената функционираща клетка в него и предизвика дебат в Общинския съвет. 


“От въвеждането в експлоатация на регионалното депо за неопасни битови отпадъци през 2013 год. до края на 2019 год. в клетка №1 са приети 112 000 тона отпадъци. Нейният капацитет е 272 500 тона. Това означава, че около 42% от клетката е запълнена. Цифрите са такива, но реалността за мен е друга. Топографското изследване, което всяка година в края на декември правим, показва, че сме я запълнили на 60%. Според мен клетката ще бъде запълнена до 4, максимум до 5 години“, обясни управителят на Регионалното депо Милчо Илчев в отговор на въпрос, зададен от д-р Веселка Златева. Според него, ако през това време се изгради инсталацията за сепариране на отпадъците, поне с 30-40% ще се удължи експлоатацията на единствената изградена клетка. 


“В контейнерите не трябва да се изхвърлят зелени отпадъци, гуми и други, но хората го правят. Няма я културата, за съжаление", добави управителят на Регионалното депо. 


Думата за изказване по докладната поиска съветникът Георги Георгиев. Според него, “общината трябва да отиде на един диалог и да поиска един-два милиона лева за довършване на втората клетка“.


“Това не е казано, че утре ще стане, но в рамките на три-четири години да се помисли, да се покани министъра на разговори, да се направят проекти. Ако се вижда, че това не става, Общината да задели собствени средства. Мисля, че за четири години може да отдели тези средства и да довърши втората клетка. Защото повече от ясно е, че предприятие няма да имаме за преработка на битовите отпадъци“, каза Георгиев и хвърли вината върху общинската администрация. 


Д-р Горгачева попита дали втората клетка е била предвидена в проекта за изграждане на депото.


Георги Георгиев отговори, че “каквото е било предвидено по проекта, е направено“.


На въпроса на д-р Горгачева отговор даде и кметът Гавалюгов: “Сигурно не е удобно да споделям информация, но сами разбирате, че няма строеж, който да остане недовършен и да се въведе в експлоатация. Само че в България това е честа практика. Вие нали може да си обясните защо? Един, два, три милиона, за които г-н Георгиев говори, че как трябва да ги намери Общината, да ги поиска, според мен са отишли в друго направление. Затова ние имаме една клетка, която функционира и се експлоатира, и една дупка, която трябваше да бъде клетка – част от проекта за изграждане на регионалното депо за неопасни битови отпадъци.“. 


Иван Гавалюгов уточни още: “Община Ботевград никога не е имала намерение да строи завод за преработка на отпадъци. А има одобрен проект за изграждане на инсталация за сепариране, разделяне на тези отпадъци, които отиват за рециклиране. Мисля, че на всички им е известно на какъв етап е този проект. Има определени недобронамерени и некоректни действия от заинтересована страна, която желае отново един, два, три милиона да отидат в някоя друга посока. И понеже този кмет няма да ги удовлетвори, следват разни процедури по саботиране на изпълнението. Пък дано някой съд махне този кмет, за да разчисти пътя към реализирането на един добър икономически ефект за определени икономически субекти. Както се е случило с недоизградената втора клетка на депото.“.


Кметът Гавалюгов се ангажира общинската администрация да проучи и да представи на Общинския съвет информация с конкретни цифри за съвместимостта на функциониращата клетка на депото, на колко процента е запълнен нейният капацитет, какво количество отпадъци още може да поеме и за какъв период от време. 


Отчетът за дейността Регионалното депо за 2019 год. бе приет единодушно – с 26 гласа “за“.