Служители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) днес взеха проби за COVID 19 на персонала на Дома за възрастни хора „Д-р Адриян Атанасов“, както и на социалния патронаж към него - общо 37 човека.  


Изследването е част от започналото днес масовото тестване на работещите в социалните заведения в цяла България. „Започнахме масово тестване във всички домове за стари хора, домове за хора с увреждания и в тези от резидентен тип за младежи. Над 17 хил. теста трябва да бъдат направени, приоритетно се тества персоналът – почти 2 500 души“, обяви вчера в ефира на bTV министърът на труда и социалната политика - Деница Сачева. Тези действия на Министерството са провокирани от „изпускането на инфекцията“ през последните няколко дни и масовото заразяване на възрастни хора и персонал в домовете в Гара Орешец, Кула и други.


На този етап проби се взимат само от обслужващия персонал, тъй като ползвателите на услугите в домовете не излизат от социалните заведения. При установяването на положителен тест на работник в даден дом, проби ще бъдат взети от всички обитатели.


За коронавирус днес бяха тествани и работещите в Дома за възрастни хора във Врачеш и центровете за деца/младежи с увреждания - „Д-р Петко Иванов” и „Д-р Иван Цветков” в Ботевград.


Резултатите от тестовете ще станат известни след 24 часа.