Както съобщихме наскоро, 170 нуждаещи се от община Ботевград ще получават топъл обяд от 4 май до 19 юни. Подпомагането се осъществява по проект на общинската администрация, финансиран от програма „Целево подпомагане с топъл обяд до дома в условията на извънредна ситуация 2020“ на Министерството на труда и социалната политика.


Поради по-големия брой желаещи, потребителите на услугата се класират по-най нисък доход, като от одобрените 183, 13 са чакащи. Благодарение на частен дарител, хората, останали извън списъка, също ще получат топъл обяд в рамките на определения период. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов на днешния брифинг с местните медии.  


Кметът съобщи още, че италианската фирма APS, която произвежда термични принтери в Ботевград, също е изразила готовност на окаже помощ на нуждаещи се жители на общината, като им осигури ваучери за хранителни продукти.  


„Похвално е, че в такива тежки условия бизнесът търси общината за съдействие и като посредник за осигуряване на социална подкрепа и помощ за хората, изпаднали в нужда. Нашата роля е да установим нуждите и да направим справедливо и разумно разпределение на тези средства“, заяви Иван Гавалюгов.


„Убеден съм, че и в бъдеще тези дарителски намерения няма да спрат. Само можем да гадаем колко сериозно ще се отрази ситуацията с коронавируса, но  обнадеждаващото, окуражаващото и оптимистичното в нея е, че се усеща готовността и желанието за помощ от лица и организации, които имат тази възможност, към тези, които са в затруднено положение“, допълни кметът на Ботевград. 


Да припомним, че Община Ботевград успя да осигури 10 000 лева от Дарителски фонд „Обединени срещу Covid-19”. От него ще могат да се възползват 250 лица, които са останали без работа и нямат право на обезщетение за безработица или получават минимално такова, както и хора, които са в неплатен отпуск вследствие на епидемията от  Covid-19. Всеки от пакетите ще бъде на стойност 40 лева и ще включва основни хранителни продукти, с които да бъдат подпомогнати най-уязвимите групи, засегнати от кризата.


По линия на Червения кръст също бяха раздадени продукти на 262 нуждаещи се жители на община Ботевград.