От 1977 година се отбелязва Международният ден на музеите води своето начало от 1977 год. По традиция Исторически музей Правец се включва всяка година със събития – изложби, концерти, презентации и конкурси. 


Тази година мотото на Международния съвет на музеите (ICOM) - 18 май, е „Музеите за равенство: разнообразие и приобщаване“. Потенциалът на музеите да създават различни преживявания е актуален особено днес в обстановка на изолация по време на световна пандемия от COVID – 19.


Исторически музей Правец отправя предизвикателство към жителите и гостите на общината и региона, като отправя покана към тях да посетят изложба-демонсрация на открито - "Земя, огън и вода за живот". Съботието е днес  - 18 май, от 14.00 до 18.00 часа в обект Музеен комплекс Правец при родна къща на Тодор Живков.


Представяме изложбата в Instagram и Facebook страницата ни.         


След два месеца прекъсване, в Исторически музей Правец, освен постоянната музейна експозиция, може да видите изложбата на Регионален етнографски музей на открито „Етъра“ – „Кога си на кон – хем седиш, хем ходиш“, т.е. ролята на коня в живота на балканджията, и „Армията на бога“ – колекция икони, стенописи и църковна утвар на частен музей „Арете“ – София.