Автомобилът ще се използва от работниците към кметство Трудовец - трима на брой. С него те ще превозват инструменти и строителни материали. 


На редовното си заседание, което се проведе вчера – 28 май, Общинският съвет даде своето съгласие за отпускане на средства - до 12 000 лв.с ДДС, от собствени приходи на Оббщината за закупуване на високопроходим автомобил за нуждите на кметство Трудовец. Инвестицията се прави по настояване на Еленко Иванов - кмет на селото. В мотивите си за това искане, той посочва, че към настоящия момент нуждите на кметството се обслужват с един автомобил „Лада Нива“, която не е в добро техническо състояние, поради което се налага да се използва безвъзмездно личен автомобил на служител.


Кметството се грижи за гробищен парк, вилна зона, местности, разположени в различни краища на селото, шест малки паркове в различни квартали, като в момента пътищата са почти непроходими за лек автомобил, се посочва в докладната. 


Този аргумент бе изтъкнат и от кмета на Община Ботевград – Иван Гавалюгов. Той изрично подчерта, че автомобилът е за работниците към кметство Трудовец - 3-ма на брой, и за превозване на необходимите за тяхната работа стрителни материали и инструменти.    


По време на дебатите по точката съветници от различни групи отправиха запитвания защо се закупува автомобил само за Трудовец, а за останалите села, които също имат нужда - не. В отговор на въпросите кметът Гавалюгов обясни, че до този момент в общината е постъпило такова искане само от кмета на Трудовец, и то преди четири месеца. 


„Далече съм от мисълта, че на другите села не им трябват автомобили. В момента кметствата използват „Ниви“, които употребяват от 15-17 години. Те са скъпи за експлоатация и поддръжка. В администрацията проучваме възможността в близките месеци да закупим автомобили и за другите села. Надявам се, че търговците са намалили цените на новите возила около ситуацията с коронавируса и спадналите продажби. Ако закупим нови автомобили ще можем да ползваме и изгодна лизингова схема на изплащане. По възможностите ни в момента е да закупим една кола“ - добави Иван Гавалюгов.


Докладната записка бе подкрепена от 26 съветници, а двама гласуваха с „въздържал се“ - д-р Георги Канзов и Росица Милчева от групата на ПП ГЕРБ.