С решение на Института за недвижимо културно наследство и със заповед от 13 април 2020 г. на Министерството на културата, на Паметник-костница на Ботевите четници в село Скравена е даден статут на обект с историческа и художествена ценност с категория “Национално значение“. Паметник-костница е описан в регистъра на обектите на нематериалното културно наследство в България. Това бе официално оповестено тази вечер на традиционното честване на Деня на Ботев в село Скравена. 


Тържествена заря в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се състоя пред Паметник-костница на Ботевите четници. Заради епидемията от коронавирус, която все още не е отминала, в събитието не участваха военни формирования.


Сред присъстващите бяха кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, председателят на ОбС – Ботевград Илин Черняшки, общински съветници, секретарят на Община Ботевград Стефка Граматикова.


Иван Ченчев – народен представител от 26 МИР, Николай Борисов - зам.-областен управител на Софийска област, и д-р Тина Петрова – преподавател по културно-историческо наследство в Университета по библиотекознание и информационни технологии, също уважиха тържеството.


Кметът на Скравена Методи Драганов приветства дошлите да почетат паметта на Ботев и Ботевите четници. “Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е ден на преклонение, ден на единение, ден на гордост. Днес честваме безсмъртието на хилядите българи, оставили трайна диря във вечността с делата си и славната си гибел“, каза той, след което предостави думата за историческо слово на д-р Тина Петрова. Тя изтъкна приноса на село Скравена за честванията на Деня на Ботев, превърнали се в традиция още веднага след Освобождението.


“И днес ще го направим, и днес ще сведем глави, макар и в сложна обстановка, но те заслужават. Събрали сме тук на площада в село Скравена, пред Паметника-костница, където духът на героизма се усеща всеки ден. Днес емоцията е силна. За Ботев и неговото дело думите обаче никога не са достатъчни. Делото му е и ще остане в историята будещо възторг. Защото е саможертва, погубвайки младия си живот в името на Родината. Това са онези ценности, които остават непреходни. Ботев сам го е казал: “Но... стига ми тая награда - да каже нявга народът: умря сиромах за правда, за правда и за свобода...“.  Днес усещаме тъга, но в същото време се чувстваме сплотени като народ, горди от това, че живеем в държава, родила истински българи - достойни синове. Това ни прави още по-отговорни паметта да остане жива. От нас зависи да предадем Ботевите завети на идните поколения, както са направили нашите предци, както са го направили жителите на село Скравена“,  каза в словото си д-р Тина Петрова.


Преди тържествената заря, в църквата  „Св. св. Козма и Дамян“ бе отслужена панихида за загиналите. По-рано днес в читалище „19 февруари“ откриха две изложби по повод 144 години от гибелта на Ботев и неговите четници. Eтнографска, съдържаща множество предмети на местния бит и култура. Другата експозиция - към Паметник-костница, проследява историята на донасянето на десетте глави на Ботевите четници в Скравена и Ботевите чествания в селото – традиция, която се спазва повече от век.


И двете изложби са постоянни, създадени по проект “Пътеки към наследството“ на Народно читалище “19 февруари“ в партньорство с Община Ботевград и Детска градина “Детелина“ – с. Скравена. Проектът се финансира от програма “Културно наследство“ на Министерството на културата. Помещението, в което е представена експозицията към Паметник-костница, е ремонтирано със средства, осигурени от общинския бюджет. Изпълнител на ремонтните дейности е фирма “А. Пеловски“, съобщи Цанка Йорданова, библиотекар към читалищната библиотека в Скравена.