Над 100 деца се включиха първия е-конкурс „Силата на доброто“, организиран за децата и служителите от група ГЕОТЕХМИН


Струва си да си добър. Доброто е най-голямата сила. То отваря всички врати. Това е посланието, което децата и внуците на служителите от Група ГЕОТЕМИН, участници в първия е-конкурс „Силата на доброто“, ни изпратиха. Те смятат, че щастието е в това да се помага на другите и че то носи по-голямо удовлетворение, отколкото, ако правим неща само за себе си. Участниците виждат себе си и като доброволци в благотворителни каузи.


В конкурса се включиха над 100 деца. Той беше в две категории – дигитална и писмена творба, като работите бяха разделени в 3 възрастови групи – от 5 до 10 г., от 11 до 13 г. и от 14 до 18 г. Компетентно и независимо жури присъди общо 36 награди. 18 са за деца на служители от Средногорието и Етрополе, като 12 от тях са за деца и внуци от екипа на „Елаците-Мед“ АД.


Темата беше изнесена на преден план от необичайното време, в което живеем. Но въпреки времето на пандемията, свързана с Ковид-19, извънредното положение и социалната изолация, за децата доброто и усмивката винаги побеждават, „дори да вали“ или „да си преминал през хиляди неволи“, както пишат участниците в творбите си.


Сред темите на рисунките, макетите и есетата, освен как да опазим себе си и възрастните хора от коронавируса, бяха застъпени и тези за опазването на природата, да помагаме на другите хора в нужда, на животни в беда и т.н.


„Възхитен съм от този конкурс и от това, което показаха децата – на първо място възпитание и доброта. Впечатлен съм от това, че децата поеха невероятна отговорност. Те поемат отговорност за нас възрастните, да ни защитят от този вирус, който се появи като някакъв змей. Те насочиха добрината си към родителите си, към техните баби и дядовци“, каза членът на журито доц. Цветан Илиев, преподавател по дизайн в Нов български университет и Националната художествена академия. Според него за децата доброто е взаимопомощ. „Щастлив съм, че те са успели да предадат това по невероятен начин в художествените си творби“, допълни доц. Илиев. В доброто те виждат – добронамереност и взаимопомощ.


Наградените творби на всички участници, както и получилите поощрителни награди, са публикувани в специална е-книжка на сайта на Геотехмин ООД – „Силата на доброто“. Отличените на първо, второ и трето място и с поощрителни награди получиха своите награди от организаторите. За всички останали имаше подаръци – ваучери за аудиокниги.