Национален протест „Долу ръцете от морето, планините и реките“ ще се проведе на 25 юни /четвъртък/ от 18:30 часа в различни градове на страната. Природозащитници от Ботевград също ще изразят своята подкрепа, като излязат на площад „Саранск“ на обявената дата, но от 18 часа. 


В обръщението си до ботевградчани, председателят на Сдружение „На Ти с Природата“ – Габриела Пападопова, призовава: Моля, подкрепете този протест. Той е изключително важен, ако искаме да остане природа и биоразнообразие, на които да се радваме и ние, и бъдещите поколения. Той е важен и за да покаже на управляващите, че наглостта им премина всякакви граници!


Ако не направите нещо, ако не изразите позицията си, вие косвено подкрепяте всички безобразия, които се случват през последните години. А вярвайте, те ще се отразят и на вас.“.


Националният протест се организира от природозащитната коалиция „За да остане природа в България“, от която заявяват:


Да спасим Натура 2000! Обединените патриоти са на път да ликвидират цялата мрежа Натура 2000. Промените в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов влизат на второ четене в Народното събрание. Нека ги спрем!


Леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна практика, ако не излезем сега срещу ВСИЧКИ промени в закона касаещи екологичната мрежа Натура 2000:


Още 4 години няма да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма цели всяко инвестиционно намерение, както досега, ще бъде разрешавано от МОСВ.


Още 4 години МОСВ няма да определи превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години липсата на такива мерки доведоха до големи загуби на природата на нашите гори, реки, земеделски земи и Черноморското крайбрежие.


Ще се отмени ролята на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата.


Ще се разпилее ценен ресурс за управление на защитените зони.


Предложенията са приети на първо четене, очаква се много скоро да бъдат гледани и на второ четене. Никое от становищата на гражданските организации и научните институции до сега не бе чуто. 


Искането ни сега - всичко, което засяга Натура 2000, да се премахне от промените в Закона за биологичното разнообразие. Ако сме повече ще ни чуят - очаквайте скоро призив за внасяне на становища от граждани до Комисията по околна среда и води.


Долу ръцете от Закона за биологичното разнообразие! Долу ръцете от морето, планините, реките, горите!


Повече за законопроекта тук:http://forthenature.org/attitudes/138


Предложението на Валери Симеонов: https://parliament.bg/bg/bills/ID/157366/