По искане на Районна прокуратура – Етрополе съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо непълнолетния М.А. Той е бил привлечен към наказателна отговорност за извършен от него грабеж на пенсионер – престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК.


На 02.06.2020 г., около 22 ч., седемдесет и една годишният Д.П. бил нападнат в дома си в с. Малки Искър. Извършителят на деянието – обвиняемият М.А. (на 16 години), го заплашил с думите „дай парите, че сега умираш", след което го повалил на леглото и го притиснал с ръце в областта на гърдите. Младежът няколкократно ударил възрастния мъж с дръжката на брадвата по различни части на тялото. Отнел от пенсионера парична сума в размер на 120 лева, мобилен телефон, различни хранителни продукти, след което напуснал имота.


След проведени действия по разследването – разпити на свидетели, експертизи, няколко седмици по-късно извършителят е бил установен и задържан. Било изяснено, че привлеченият в качеството на обвиняем М.А. е извършил престъпното деяние заедно с малолетните Б.С. (на 10 години) и В.В. (на 13 години).


Обвиняемият е осъждан за кражба, за която му е било наложеното наказание „пробация". Грабежът в с. Малки Искър, което е по-тежко престъпление, той извършил само четири месеца по-късно след изтърпяването на последното наказание. При осъществяване на новото престъпно деяние, той въвлякъл и две малолетни лица. М.А. е известен на органите на МВР с многобройните си противообществени прояви, за които се води на отчет в Детска педагогическа стая при РУ на МВР гр. Етрополе от 2017 г.


За пострадалия пенсионер това е второ престъпно посегателство. През м. март 2020 г. Д.П. отново е бил обект на грабеж, извършен в дома му от три лица. По случая също се води досъдебно производство под ръководството на Софийска окръжна прокуратура, по което има привлечен към наказателна отговорност.


Грабежите на възрастни хора са престъпни деяния със завишена обществена опасност. Чувството за безнаказаност сред извършителите им е особено показателно за подрастващите, които именно заради възрастта си имат усещането, че ще избегнат наказателно преследване. Общоизвестно е, че в последните години не са редки престъпленията, извършени от непълнолетни лица по изключително тежък и брутален начин. Сред тях са и посегателства спрямо възрастни и самотно живеещи беззащитни хора, какъвто е и настоящия случай.


Източник: Пресцентър – Апелативна прокуратура София