На 1 август преди 34 години в директорския кабинет на новосъздадения техникум по компютърни технологии и системи в Правец влиза Трифон Трифонов. Тогава той е на 32 години, инженер в Завода за печатни платки. Няма опит в образованието и признава, че това го притеснява. "Щом се страхуваш да не се провалиш, значи има шанс да успееш" - казва му тогавашният началник на регионалното образование. И се оказва прав...


34 години Трифон Трифонов ръководи най-доброто училище в Софийска област, едно от най-добрите в страната. Училище, което въпреки промените в държавата, сътресенията в системата на образованието, икономически кризи, демографска криза - то не само продължава да съществува, но и успява да пази високото си ниво. И тази година в професионалната гимназия по компютърни технологии и системи се влиза с най-висок бал в Софийска област.


Историята на УКТЦ е историята на живота на Трифон Трифонов.


И обратното е вярно. "Идеята за създаването на Техникума по компютърни технологии и системи е на академик Ангел Ангелов, директор на някогашния Институт по кибернетика и роботика - разказва Трифон Трифонов. - В началото на 80-те години той е посланик на България в Япония и идва на посещение в Завода за печатни платки в Правец. Вижда модерната сграда до завода и пита какво е това. Отговарят му - спортно училище. "А защо като ще правите компютри не направите и такова училище" - пита той. Тогава се ражда идеята. Подкрепят я горещо ръководителите на завода тогава Пламен Вачков, Христо Христов,  Райчев, общинското ръководство също. … И правителството издава постановление за създаването на Техникум по компютърни технологии и системи в структурата на УКТЦ /Учебно квалификационен технически център/. Не е било лесно да се реализира тази идея. По това време спортното училище е било утвърдено, с ученици от цялата страна, с успехи, 70-80 души персонал. Просто са променени съдбите им..." - разказва Трифон Трифонов.


И понеже тогава няма учебни планове, учебни програми, подготвени преподаватели по изчислителна техника - взето е решение техникумът да бъде към Техническия университет. Пряк реализатор на идеята става Павел Мартинов, тогава доцент във ВМЕИ /Техническия университет/. Той ръководи лаборатория по микропроцесорна техника и в екипа му са 30 специалисти. Той създава основата на училището като възлага конкретни задачи да се прави учебна програма и планове.


„Мен ме изпратиха в училището – разказва Трифон Трифонов. –Тогава вече бяха назначени заместник-директорите Капитанов, Коджахинков и Узунов. Те бяха от различни градове – Варна, Русе, Шумен. Искаха да има и местен човек. 


Направете нещо различно


Стойте далече от средното образование. Това са препоръките на тогавашния председател на Съвета по образование Начо Начев към екипа, който полага основите на УКТЦ. И наистина училището започва не само с уникален учебен план, но и с други разлики – учениците нямат бележници, учителите нямат дневници. Вместо часове по физическо възпитание всеки ученик има право да избере определен спорт и т.н.


„Постепенно с годините просветното министерство започна да ограничава правата ни, но все пак взеха нещо и от нас – например електронните дневници, които сега са във всички училища“, разказва Трифон Трифонов. 


Малко са средните училища в страната, които в продължение на десетилетия поддържат високо качество на образованието. Броят се на пръсти на едната ръка. 


Едно училище става добро с допри преподаватели и добри ученици  


Разбира се в нашия случай има конюнктура - IT специалистите са търсени на пазара. Но са важни и много други неща. В момента в училището учат 680 ученици. 460 от тях живеят в общежитието, имаме деца от 24 региона на страната. Ние не сме като другите училища, където децата по 6 или 8 часа и след това си отиват вкъщи. При нас са по 24 часа в денонощието, ангажиментите и отговорността ни са много по-големи" - споделя дълго-годишният директор. -За да изпратят родителите 14-годишното си дете в Правец от Свиленград например, те трябва да са спокойни. Затова нашата отговорност е голяма" - признава той.


Най-тежките моменти: убийствата през 98-ма


Наред с изключителните си успехи, УКТЦ има в историята си огромна трагедия: двама ученици извършиха серийни убийства, единият от тях загина, другият отиде в затвора.


"И до днес нямам обяснение какво накара тези момчета да станат престъпници. Едното от тях бе от много добро семейство, дядо му бе шеф на Банка ДСК във Велинград. Много е трудно да преживееш такова нещо..." - разказва Трифон Трифонов. Преди няколко години имаше друго изпитание - масово отравяне на ученици. Дойдоха линейки от София, всички медии. Бях в болницата цяла нощ, говорих с  всяко едно от децата - къде и какво е вечеряло. Оказа се, че не всички са яли в стола, но всички имаха симптоми на натравяне. Доцент Мангъров ги прие в Инфекциозна болница и установи, че става дума за вирус. Предишните дни учениците участваха в международно геймърско състезание, всички компютърни зали бяха отворени. Явно е имало заразен ученик и така чрез мишки и клавиатура, вирусът покоси 39 ... И когато стана ясно, че заболяването е вирус, а не хранително натравяне, нито една медия не го отрази" - спомня си Трифон Трифонов.


Реализацията на учениците ми носи най-голямото удовлетворение


Възпитаници на УКТЦ има във всички големи фирми не само в България, но и по света. Наш възпитаник е програмен директор в Гугъл, не мога да изредя всички, защото са много и то не само програмисти, но и в много други сфери. Преди 5 го-дини възпитаници на училището създадоха Сдружение "УКТЦ завинаги". Досега са ни дарили четири лаборатории, Иван Борисов, който има голяма строителна фирма, направи ремонт на физкултурния салон, направихме актова зала, дари кабинет по физика. Това го няма никъде другаде - бивши ученици да помагат толкова много. Това за мен е повод за гордост. Защото освен за програмисти, ние сме ги научили и да бъдат граждани, добри хора.


Тук децата стават самостоятелни още на 14-15-годишна възраст, което е много важно - те самите ми го признават при срещите ни след завършването" - споделя още Трифон Трифонов.


Обичайте децата


Това е първото и най-важно изискване, което проф. Мартинов ни повтаряше още при създаването на училището. Това е тайната на доброто възпитание.


Като човек и като директор винаги съм следвал принципа:да направиш добро е по-добре, отколкото да направиш лошо. Това е свързано и със закон във физиката, че на всяко действие има равно по сила противодействие. А когато не мога да направя добро, гледам да не направя лошо.


И обичам децата. Всичките 3275, които са завършили УКТЦ досега".


Трифон Трифонов излиза в пенсия. За директорското място е обявен конкурс. Но идеята на университета е да остане в училището и да работи по проектите, които в момента се изпълняват. Защото има още какво да даде.