16-ото издание на фестивал „Моцартови празници“ в Правец се провежда под мотото „Премиери“. Събитието ще премине под почетния патронаж на Министъра на културата на Република България Боил Банов. 


И този път програмата е изключително богата и разнообразна. В нея ще вземат участие български млади таланти и утвърдени класически музиканти и изпълнители. 


Билети за концертите на 21 и 22 август могат да се купят в мрежата на Ивентим. Събитието в последната фестивална вечер на 23 август ще се проведе на обновения площад пред Община Правец. Входът за концерта „Музика в картини“, който ще се състои тогава, е свободен.


Взети са всички противоепидемиологични мерки срещу COVID-19, които са препоръчани от здравното министерство, за да се гарантира безопасността на публиката и участниците. Така например в центъра на Правец местата ще бъдат наполовина - 300, като между тях ще има дистанция. Това съобщиха на пресконференция днес организаторите на фестивала „Моцартови празници“.  Тя се проведе в залата, в която заседава Общинският съвет на Правец.


Председателят на УС на Сдружение „Моцартови празници“ Лъчезар Тодоров благодари на всички, които са подкрепили провеждането на поредното издание на фестивала – Община Правец, Общински съвет – Правец, Министерство на културата и на генералния спонсор „Тера тур сървиз”. 


От своя страна секретарят на Община Правец – Албена Петрова, която е и представител на Общината в Сдружение „Моцартови празници“, изрази удовлетворение от факта, че в тазгодишната програма са представени толкова много български имена, за което благодари на артистичния директор на фестивала – проф. д-р Борислава Танева.


„Традицията трябва да бъде продължена, защото фестивалът „Моцартови празници“ се превърна в една културна емблема на града и общината“, каза още секретарят на Община Правец.


„Важно е в такива градове, като Правец, да има фестивали. Защото повечето европейски програми, повечето програми на Министерството на културата са насочени към устойчиво развитие на културата в по-малките населени места“, добави проф. Танева. Тя сподели, че да организираш такъв мащабен фестивал в продължение на 16 поредни години е доста предизвикателна задача. 


А по отношение на трудностите, съпровождащи организацията на събитието тази година, артистичният директор обясни: „Да, беше много трудно. Все едно съм имала някакво прозрение, защото действително исках да се насочим към български състави. В случая ще имаме пет топ български състава, които участват в програмата, плюс пет абсолютни премиери на току-що написани български произведения. Това е много важно, особено в тази година, в която бяха прекършени много от плановете и намеренията най-вече в артистичния бизнес, както и в туристическия, който също много пострада от коронакризата.“. 


Програма на Моцартови празници 2020


21.08. – петък


ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ: Пепеляшка - мюзикъл за деца (ПРЕМИЕРА)


21:00 – RIU Pravets Resort - открита сцена "Езерото"


Вокална група БОН-БОН, Режисьор: Бисерка Колевска, Художник: Адрияна Найденова, Хореограф: Жасмина Стоянова, Музика: Борислава Танева, Аранжименти: Румен Бояджиев - син, Вокални педагози: Яна Балева, Елизабет Нешева, Продуцент: Рози Караславова, Bon Bon Music


22.08. – събота


КОНЦЕРТ НА СТРУНЕН КВАРТЕТ „ФИЛХАРМОНИКА” КЪМ СОФИЙСКАТА ФИЛХАМОНИЯ - ПОСВЕТЕН НА 250 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУДВИГ ВАН БЕТОВЕН


11:00 - сцена RIU Pravets Resort - зала 


Павел Златаров - цигулка, Ана Иванова - цигулка, Милена Златарова - виола, Иван Лалев - виолончело


В програмата: Волфганг Амадеус Моцарт - Струнен квартет No.18 в ла мажор KV 464, Лудвиг ван Бетовен - Струнен квартет № 5 в ла мажор оп. 18, Антонин Дворжак - „Кипариси“ за струнен квартет (премиера за България)


СРЕЩА С АВТОГРАФ с ВАНЯ МОНЕВА – "ПЪРВА ДАМА" НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР


17:00 - RIU Pravets Resort – зала „Правец“


КОНЦЕРТ НА DROP DOWN COMMUNITY - НАЙ-МЛАДИЯТ БЪЛГАРСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР


21:00 - RIU Pravets Resort - открита сцена "Езерото"


В програмата:  Волфганг Амадеус Моцарт, Едвард Григ, Румен Бояджиев-син (премиера) и Марин Големинов


АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ ТРИО - МАЛКО НОЩНА МУЗИКА II


22:30 - RIU Pravets Resort - Пиано Бар


Ангел Заберски - пиано, Борис Таслев – контрабас, Стоян Янкулов - Стунджи - барабани


В програмата: авторски премиерни интерпретации и импровизации по популярни класически теми от Моцарт, Бах, Шопен, Паганини, Рахманинов, Чайковски, Брамс и др.


23.08. – неделя


ЗАКРИВАНЕ – „Музика в картини“ с хор "ВАНЯ МОНЕВА"


21:00 - ПЛОЩАД ПРЕД ОБЩИНА ПРАВЕЦ


Диригент Ваня Монева, със специалното участие на Quarto Quartet и Вълчан Вълчанов - обой.


В програмата: Наред с изпълненията на едни от най-емблематичните и любими български народни песни - шедьоври, обработени от Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Николай Кауфман, Иван Спасов ще прозвучат и специално написаните за фестивала произведения от Георги Андреев и Димитър Христов.