Водосвет за здраве ще бъде отслужен днес на оброка „Успение на Пресвета Богородица“ в местността „Голият рът“, над вилна зона Зелин. Началният час на църковния обред е 13:30. Това съобщи отец Алекси.


Днес – на Голяма Богородица, храмов празник чества църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в Ботевград. По този повод миряни се стекоха в Божия храм да запалят свещи и да се помолят за здраве. 


Изпълнена с вярващи бе и църквата „Свето Възнесение Господне“.  


На днешния ден се почита Света Богородица като покровителка на майчинството и на жените – защитници на семейното огнище. В християнската религия Голяма Богородица се свързва със смъртта на Божията майка. На 64-годишна възраст тя се моли в Елеонската пешера, когато й се явява Архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и й възвестява, че след три дни духът й ще се пресели в Царството небесно.


Преди да умре, Богородица пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите прибират душата й. Божията майка е погребана в Гетсиманската градина. На третия ден след смъртта си светицата възкръсва, според християнската религия.


Днес се раздават предварително осветени плодове – дини, грозде, както и обредни хлябове за “Бог да прости починалите”.


На Голяма Богородица имен ден празнува Мария.