По традиция на Деня на миньора – 18 август, Българската минно-геоложка камара обяви годишните си награди. Елаците-Мед АД е отличено в категория „Иновации“, а Геотехмин ООД – в категория „Корпоративна социална отговорност“ за своята Благотворителна програма „Българските добродетели“. Г-жа Кети Кирова, финансов директор и член на УС на Елаците-Мед АД, получи персонална награда за принос към минерално-суровинната индустрия.


Компанията Елаците-Мед е удостоена с годишната награда за иновации за проекта „Разработване на оптимално календарно развитие чрез специализиран минен софтуер за стратегическо минно планиране HxGN, MinePlanTM 3D, използван в рудник „Елаците“.“ През 2019 г., на базата на натрупания опит от поколения специалисти от Група ГЕОТЕХМИН, инженерно-техническият състав на Елаците-Мед направи стъпка напред към по-ефективно проектиране. С внедряването и развитието на тази интелигентна система за автоматизирано създаване на производствени графици се осъществява постоянна комуникация между работещите в рудник „Елаците“ и производствените машини в реално време. Разработването на множество различни сценарии позволява да се постигне най-ефективно оползотворяване на природните ресурси с максимална производителност.
Българската минно-геоложка камара удостои г-жа Кети Кирова – финансов директор и член на Управителния съвет на Елаците-Мед АД, с персонална награда за принос към минерално-суровинната индустрия. Г-жа Кирова е активен член на Постоянната комисия по финансова и икономическа политика в организацията и получава почетна статуетка „Пламък“.
С плакет и грамота за Корпоративна социална отговорност беше отличено Геотехмин ООД за Благотворителната програма „Българските добродетели“. Тя е основана през декември 2018 г. от проф. дтн инж. Цоло Вутов, като в нея участват и дружествата Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД. Програмата има за цел да подпомага значими каузи, насочени към духовността и опазване на историческата памет; образованието; изкуството; науката; създаване на по-развита инфраструктура; подкрепа и запазване на интелектуалния потенциал в страната; подпомагане на различни социални дейности; опазване и възстановяване на природата в страната и т.н.