За 16-и пореден път Правец е домакин на фестивала “Моцартови празници“. Тази година събитието преминава под мотото „Премиерите”. 


Официалното откриване се състоя снощи на сцена “Езерото“. Кметът на Правец Румен Гунински приветства гостите и поднесе своите поздравления към организаторите на традиционния фестивал. В приветствието си той подчерта, че въпреки пандемията те са подготвили богата тридневна програма, която е съставена изцяло от български артисти, популярни не само у нас, но и в чужбина.


Елиянка Михайлова, директор на дирекция "Сценични изкуства и художествено образование", предаде най-топли благопожелания за успех на фестивала от името на министъра на културата Боил Банов. 


„Благодаря на г-н Гунински, на г-н Тодоров и на проф. Борислава Танева за това, че този фестивал го има и продължава да се провежда, надграждайки се с всяка изминала година, за това че на фестивала ще звучи българска музика, ще бъдат представени българските артисти от най-малки до по-големи. Защото действително смятам, че тази година това е фестивал на младостта, на новото”, каза още тя. 


От своя страна благодарности към домакините и към всички, подкрепили 16-тото издание на фестивал “Моцартови празници“, отправиха Лъчезар Тодоров - изпълнителен директор на сдружение “Моцартови празници“, и артистичният директор Борислава Танева, която за втора година избира най-доброто от музикалния свят в България.


Програмата по откриването продължи с премиера на мюзикъл за деца - „Пепеляшка”, представен от вокална група БОН-БОН, част от състава на която са деветгодишната Мирям и седемгодишната Алесия, внучки на инж. Николай Николов, собственик на фирма „Ники“ ЕООД – Правец. Двете момичета пеят в групата от тригодишни. 


Припомняме програма на фестивала за следващите дни:


22.08. – събота


КОНЦЕРТ НА СТРУНЕН КВАРТЕТ „ФИЛХАРМОНИКА” КЪМ СОФИЙСКАТА ФИЛХАМОНИЯ - ПОСВЕТЕН НА 250 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУДВИГ ВАН БЕТОВЕН


11:00 - сцена RIU Pravets Resort - зала 


Павел Златаров - цигулка, Ана Иванова - цигулка, Милена Златарова - виола, Иван Лалев - виолончело


В програмата: Волфганг Амадеус Моцарт - Струнен квартет No.18 в ла мажор KV 464, Лудвиг ван Бетовен - Струнен квартет № 5 в ла мажор оп. 18, Антонин Дворжак - „Кипариси“ за струнен квартет (премиера за България)


СРЕЩА С АВТОГРАФ с ВАНЯ МОНЕВА – "ПЪРВА ДАМА" НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР


17:00 - RIU Pravets Resort – зала „Правец


КОНЦЕРТ НА DROP DOWN COMMUNITY - НАЙ-МЛАДИЯТ БЪЛГАРСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР


21:00 - RIU Pravets Resort - открита сцена "Езерото"


В програмата:  Волфганг Амадеус Моцарт, Едвард Григ, Румен Бояджиев-син (премиера) и Марин Големинов


АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ ТРИО - МАЛКО НОЩНА МУЗИКА II


22:30 - RIU Pravets Resort - Пиано Бар


Ангел Заберски - пиано, Борис Таслев – контрабас, Стоян Янкулов - Стунджи - барабани


В програмата: авторски премиерни интерпретации и импровизации по популярни класически теми от Моцарт, Бах, Шопен, Паганини, Рахманинов, Чайковски, Брамс и др.


 


23.08. – неделя


ЗАКРИВАНЕ – „Музика в картини“ с хор "ВАНЯ МОНЕВА"


21:00 - ПЛОЩАД ПРЕД ОБЩИНА ПРАВЕЦ


Диригент Ваня Монева, със специалното участие на Quarto Quartet и Вълчан Вълчанов - обой.


В програмата: Наред с изпълненията на едни от най-емблематичните и любими български народни песни - шедьоври, обработени от Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Николай Кауфман, Иван Спасов ще прозвучат и специално написаните за фестивала произведения от Георги Андреев и Димитър Христов.