С изпълнение на общинскя духов оркестър, с водосвет за здраве, отслужен от отец Борис, и благопожелания за добра реколта от мед, отправени от него, бе открито днешното изложение на пчелни продукти в Ботевград. Поради дъждовното време масите на участниците са разположени пред читалище „Христо Ботев“, а не както предварително бе обявено - пред магазин "Фреш".  


От страна на пчеларите няма масово участие, както през минали години. Причината е, че тазгодишната реколта от мед не е добра за тях. По думите им, климатичните изменения влияят пагубно на пчелите. Те са в опасност заради глобалното затопляне. „Вариантите са два: или пчелите ще се адаптират, или ще умрат“, твърдят пчелaрите. 


Организатор на днешното изложение е дружество "Димитър Панчев“ с председател Румен Цветков, който също отправи пожелания за по-добър добив на мед през следващата година.


Членове на организацията предлагат за дегустация и продажба различни видове мед – акациев, слънчогледов, летен букет и други. Те предлагат още пчелен прашец, клеева тинктура, прополис, восък,  мехлем за открити рани, приготвен по стара рецепта, в основата на която са пчелни продукти. 


Изложението се провежда само в рамките на днешния ден, съобщиха от ръководството на дружество „Димитър Панчев“.