Интервю на Димитрина Стамболова с Мариана Димитрова, собственик на туристическа агенция


Пандемията удари най-жестоко туристическия бранш.  Какви са щетите. Как се справя Вашата фирма след подобен удар?


2020 година е най-предизвикателната и трудна в историята на пътуванията. Туризмът стана най-засегнатият икономически отрасъл.  Той буквално спря, тъй като от м.март  всички страни затвориха границите си. А в този момент ние -  тур-операторите и туристическите агенции,  вече имахме потвърдени и предплатени много пътувания чак до м.юни и се готвехме за една успешна година /с направени много ранни записвания от клиентите ни/.
Пандемията от коронавирус подложи на безпрецедентен натиск работата ни, трябваше да работим дистанционно и едновременно с това да уредим промяна на отменените пътувания поради извънредното положение. Предплатените суми ние вече бяхме превели към нашите доставчици - хотели, транспортни фирми, круизи и др. И се оказахме в патова ситуация към клиентите, които желаеха връщане на сумите им веднага. 


Моята  агенция ИНТЕРТРАВЕЛ също беше подложена на такъв натиск. Ние успяхме в множество проведени разговори да постигнем споразумение с цел запазването на здравето и интересите на клиентите си. Предложихме  три варианта за платените вече суми:
1. Да приемат промяна  на датата на същия туристически пакет за пътуване в срок до 31.12.2021 г.
2. Да ползват ваучер на стойност вече платената сума за анулирания туристически пакет в рамките на една година от споразумението.
Всяка смяна на имена, дестинации и хотелско настаняване в бъдещи периоди ще се извършва без допълнителни глоби, такси и начисления към клиента.
3. Съгласно  чл. 25 от ЗАКОНА ЗА МЕРКИТЕ И ДЕЙСТВИЯТА ПО ВРЕМЕ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ. Ако пътуващият не приеме ваучера и при липса на друго споразумение за туристически пакет - заместител, между туроператора и пътуващия, туроператорът възстановява до 12 месеца, считано от датата на отмяната на извънредното положение, всички плащания, които е получил от пътуващия.

В тази  сложна обстановка  „ИНТЕРТРАВЕЛ не се отказва от изпълнението на договорните отношения, а само пренесе във времето тяхното изпълнение и убедихме клиентите ни, че ликвидността на заплатените суми по предстоящи наши програми e гарантирана. Последваха 5 трудни  месеца, в които нямахме възможност да осъществим никакви  пътувания и резервации, наложи се да освободим част от персонала на борсата.
И този 100% спад на продажбите ни принуди да излезем на протести в началото на август месец пред Министерския съвет.
Туроператорите показахме, че може да имаме силен отборен дух като положихме началото на Обедининие „Бъдеще за Туризма“, на което и ИНТЕРТРАВЕЛ е член.
След това поставихме нашите искания за  бързо и ефективно разработване на специална грантова програма за тур-операторите  и туристическите агенции, която да осигури безвъзмездна финансови средства в размер на 10% от оборота за последната отчетна година на всеки от тях с цел осигуряване на ликвидност и оцеляване на сектора до края на кризата.


Държавата многократно заявява, че ще подпомогне туристическия бизнес. До туристическите агенции достига ли някаква помощ и каква?  


Единственият  реален резултат, който трябваше да даде „глътка въздух“ за  тур-операторите и туристическите агенциии,  беше приемането м.март на поправката на чл.25  от Закона за изменение и допълнение на мерките и действията по време на извънредното положение, в който тур-операторът трябва да възстанови всички плащания по отмените пътувания, а именно не по-късно от 12 месеца, считано от датата на отмяна на извънредното положение. Но само това отлагане на плащанията, при тотална липса на финансово подпомагане и при невъзможността за целево кредитиране, този член се превръща в капан, отлагащ проблема за м.март 2021 и прехвърлящ цялата тежест на ситуацията върху потребителите.
Други мерки, като – Мярката 60/40, при нас в туризма остана  слабо приложима, тъй като закъсня и ние първи бяхме принудени да освободим част от служителите си и не отговаряме на критериите, пък и при 100% спад как да платиш осигуровки и част от заплата??
Същото неприложима остана и субсидията от по 35 евро на седалка за чартърните полети с над 100 места през месец юли, когато повечето чартъри вече бяха анулирани,
Както и предложението за намаление на ДДС на 9%, което при нас няма да окаже никакво влияние и не бе прието.
В туризма се смениха и министри, но неморално е на умрелия вече от жажда да даваш вода. Ще дам пример : ИНТЕРТРАВЕЛ  участва в програмата за  Подкрепа на микро и малки предприятия, Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, с наименование: „Преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19“ и подадохме документи. На 12 юни  бяхме одобрени и получихме символична сума едва  сега - 9 октомври.
Най-накрая, след нашите настойчиви искания, Министерството на туризма стартира ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-20 по процедура, насочена специално към туроператори или туристически агенти, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19.
Общият размер на безвъзмездната финансова помощ ще е 10 000 000 лева. На 13.10.2020 ще започне и подаването на документи.
ИНТЕРТРАВЕЛ ще участва и се надявам, както обещаха, процедурата да е бърза и прозрачна.


След месеци на застой, Интертравел започва отново да организира пътувания - екскурзии и почивки. Каква е стратегията Ви?


През тези трудни за туризма месеци ИНТЕРТРАВЕЛ не е спирал контакта с клиентите и партньорите си. Предавахме своевременно информация за изискането на тестове и карантина, както и жадуваните вести за отваряне на някои дестинации. Нашите постоянни клиенти ни се обаждаха, за да изразят голямото си желание да пътуват след тази продължителна карантина. Така се наложи бързо да преоценим възможностите и да се насочим към по-краткотрайни и близки пътувания. Така отговорихме и на инициативата „Да преоткрием България и да подкрепим родния туризъм“, а именно почивки в България, и маршрутно-познавателни уикенди в прекрасните ни планини, балнео курорти, исторически паметници, съчетани с винен, събитиен туризъм и др.. За любителите на Гърция иТурция продължиха почивките чак до октомври. Радваме се на отварянето за посещения на Италия, Малта, Тунис, ОАЕ, Румъния и др. Поради непрекъснато променящата се обстановка и за нас е трудно да планираме далече напред , а и клиентите ни все още се въздържат масово от пътувания. Но  ние обичаме работата си и въпреки изпитанията на кризата ще продължаваме да работим и да правим възможни мечтаните пътешествия за нашите клиенти.


Какви мерки взимате като туроператори, за да защитите здравето на клиентите си в условията на пандемия .


Сега при избор на дестинация и програма, първо проверяваме внимателно изискванията за български граждани да пътуват, след това  подробно се запознаваме със сертификатите за хигиена и безопасност в хотелите, транспортните средства, възможността за посещение на обекти в условията на КОВИД-19, използването на предпазни средства и т.н. Дезинфекцията и в нашите офиси се съблюдава стриктно, защото здравето и интересите на клиентите ни са наш приоритет!
 
Оценихме ли ние - хората днес, колко важно е да имаме възможност да пътуваме свободно? Какво ни дават пътуванията?


Без съмнение опознаването на нови държави, култури, парчета от световната история, кулинарни и музикални традиции, ни обогатява и променя завинаги. Някои казват, че щом човек открие радостта на пътуването, иска още и още. Едно е сигурно - пътувайки, всеки трупа ценни спомени, които са вечни, докато е жив и са богатство, което никой никога не може да му отнеме.    
Искам да благодаря на всички наши верни туристи, които не ни изоставиха и ни се довериха в тези несигурни времена.
За всички нас в сферата на туризма това е най-тежката година, и за съжаление не знаем каква ще бъде ситуацията в бъдеще и какво ни предстои.
Вашата подкрепа ни дава сили, че можем да се справим заедно и да не губим вдъхновението да Ви поднасяме  нови приключения.  Защото: „Не хората правят пътуване… пътуването прави хора“, е казал Джон Стайнбек.


Урокът от пандемията. Ще се върнем ли към предишните си нагласи?


Поуката е, че трябва да свикнем с „Новото нормално“.
Пандемиите идват и си отиват, но ние не трябва да губим своето желание и вкус за пълноценен живот. Особено днес, когато се говори, че изолацията ни поради Ковид-19 ще увреди най-много психическото ни здраве. Ние тур-операторите, можем да дадем лекарство, защото нищо не може да обогати душата така, както докосването и емоцията на eдно пътуване!