Указът за обявяването на Правец за град е подписан на днешната дата преди 39 години.  


Празнична програма по този повод започна с молебен за здраве и благополучие, отслужен от Негово високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил и Отец Йоан. Събитието се състоя в църквата „Свети Атанасий Велики“ - Правец. 


„Дай Боже всички да бъдат най-вече здрави. Да спазват противоепидемичните мерки на Здравното министерство. Да запазим здрави себе си и близките си. Нека всички бъдем по-добри.“ С тези пожелания кметът на Община Правец - Румен Гунински, се обърна към своите съграждани след молебена.


Тържеството продължава в 16:30 ч. на площад „Тодор Живков“, където се организира изложба-базар „Празник на местните продукти и обичаи“.


По случай празника, Исторически музей - Димитровград гостува на Исторически музей - Правец с етнографската си изложба „Каква невеста си била ти, мамо“. Официалното откриване на експозицията е от 17:00 часа днес.


„Постарахме се да организираме нещо по-различно, нещо по-нетрадиционно. Насловът на изложбата е взeт от стихотворението на Павел Матев, което по-късно бе изпято от Емил Димитров - "Писмо до мама". Експозицията показва развитието на булчинското облекло и сватбените аксесоари от по-стари времена до края на миналия век. Най-старата показана рокля е от 1915 г. Това е поредната изложба на Исторически музей – Правец, с която се включваме в празненствата по повод 39-годишнината от обявяването на Правец за град"– сподели Таня Борисова – директор на музея. 


Също от 17:00 днес на площад „Тодор Живков“ ще свирят Общински духов оркестър - Ботевград и Младежки духов оркестър с мажоретен състав при Народно читалище „Христо Ботев 1884“ – Ботевград. 


Тържествената програма ще завърши в 18:00 часа с концерт „Магията на танцовото изкуство 2“ с участието на Представителен танцов ансамбъл „Заря“ - Правец и Представителен фолклорен ансамбъл „Шевица“ – София. Спектакълът ще се състои на площад „Тодор Живков“.