Общинският съвет отложи  докладната за разширяване на синята зона с ремонтирания паркинг зад магазин „Фреш“ и определяне на места с режим на краткотрайно платено паркиране. Причината е, че домоуправителите на четирите входа на блок 60, сред които е и общинският съветник от ГЕРБ Георги Донков, са внесли искането в общината, но без да се допитат до собствениците на апартаментите. Това стана ясно на редовното заседание на Общинския съвет  вчера.


„Интересното на тази докладна е, че домоуправителите, включително и многоуважаваният адв. Донков – управител на вх. Г, внасят предложение в Общинския съвет през Община Ботевград за разширяване на зоната за краткотрайно платено паркиране, която да обхване и въпросния паркинг, който наскоро беше ремонтиран.  Малко по-късно, явно научавайки от местните медии,  онзи ден беше внесено едно искане, подписано от трийсетина живущи в същия блок, които твърдят, че не са били известени и желаят тази докладна да бъде отменена, т.е. възразяват срещу така направеното предложение от техните домоуправители“, обясни кметът Иван Гавалюгов пред  Общинския съвет. Той заяви, че за него това е прецедентна  докладна. 


„Интересно ми е как така се случва, че от името на живущите се внася това искане, без да е взето тяхното мнение. Предполага се, че домоуправителите  е трябвало да се допитат до тях. Защо се е получило това разминаване,  аз не мога да кажа“, коментира още Иван Гавалюгов.  Кметът поиска Общинският съвет да се произнесе по казуса. 


Той съобщи и друг интересен факт – подписът на един от домоуправителите фигурира и в контрапредложението на съседите му за отмяна на докладната. 


От последвалото изказване на адв. Донков въобще не се разбра дали домоуправителите са се допитали до своите съседи преди да внесат искането в общинската администрация. Вместо да изясни по категоричен начин този случай, той започна да обяснява, че има разлика между искането на домоуправителите и докладната, внесена от кмета Иван Гавалюгов. В стремежа си да бъде още по-убедителен, прехвърли топката изцяло на общинското ръководство, заявявайки, че е имало „очаквания от хората там, че може би тяхното мнение, по някакъв начин, ще бъде потърсено“.


Председателят на Общинския съвет Илин Черняшки  също потвърди, че живеещи в блок 60 са потърсили връзка с него и са внесли подписка с над 40 подписа, тъй като не били запознати с предложението на домоуправителите. 


Дебатът се пренесе върху това как стои въпросът с преференциалното паркиране на живущите в близост до синята зона и регламентирането му в съответния подзаконов нормативен акт – Наредба №1 на Община Ботевград. 


Кметът Гавалюгов заяви, че още на следващото редовно заседание на Общинския съвет ще внесе предложение за корекция, свързана с правилата за паркиране в синя зона. „Идеята е всяка въведена синя зона да може да се ползва с преференциален режим на паркиране от живущите в непосредствена близост до нея. А не Общинският съвет да решава допълнително ще има ли такъв режим и в кой участък от нея“, уточни той.


Спорът завърши с предложение на адв. Донков да се отложи разглеждането на докладната, което всъщност поиска и кметът Иван Гавалюгов, за да се изясни възникналият казус.