От събота – 31 октомври, към момента 16 жители на община Ботевград /9 мъже и 7 жени/, са новодиагностицирани с коронавирус. От тях 11 са от Ботевград, 2-ма от Трудовец и по един от Врачеш, Литаково и Новачене. Новазаразените са във възрастовия диапазон 17 – 66 години. 


Броят на заразените от началото на пандемията в община Ботевград  е 134, като близо 30 на сто от тях са дали положителен тест през октомври. 


В първата седмица след отварянето на КОВИД-отделението са настанени първите четирима пациенти. Всички те са жители на община Ботевград, средната им възраст е 65 години, имат и придружаващи заболявания. Това съобщава новият брой на Ботевградски вести плюс, цитирайки временно изпълняващия длъжността „управител“ на МБАЛ Ботевград д-р Иван Багелейски.  


Още през март болницата обособи помещение за лечение на болни с коронавирус. То е оборудвано с шест легла с достъп до кислород и още шест без кислород. За първи път през миналата седмица обаче бяха приети пациенти с положителни КОВИД-тестове. Общинската болница прие да лекува пациенти с коронавирус, след като капацитетът на инфекциозното отделение в Окръжна болница „Света Анна“ запълни капацитета си.


Ако ситуацията в Ботевград се усложни, болницата има готовност да увеличи броя на леглата, така че да достигнат до 10 % от легловата база на здравното заведение.


Само един лекарка от ботевградската болница се е съгласила да бъде назначена на трудов договор в КОВИД-отделението. Тя работи на 8-часов работен ден, а през останалото време е на разположение. В отделението работят още четири медицински сестри и две санитарки.


От началото на тази седмица на граждански договор работи и инфекционист от Военно-медицинска академия в София. Това е условие, за да има самостоятелно КОВИД - отделение, а не както досега сектор към Терапевтичното отделение. Обособяването на КОВИД отделение означава също, че плащането от Здравната каса ще бъде по пътека за КОВИД.  


„Имаме нужда от защитни облекла - еднократни и за многократна употреба - заяви временно управляващият болницата д-р Иван Багелейски. - Освен това са нужни и озонаторни устройства за всички отделения, както и за приемния кабинет за КОВИД- отделението“.


Д-р Иван Багелейски е провел разговори с общопрактикуващите лекари, някои от които са изразили готовност да дават дежурства в КОВИД- отделението, пише още Ботевградски вести плюс.