Според данни на Националната информационна система, 12 жители на община Ботевград са новодиагностицирани с коронавирус в периода от изминалите почивни дни до момента. Положителен тест са дали трима мъже и девет жени. От тях един е от Скравена, един – от Врачеш, а останалите са от Ботевград.


Новозаразените са във възрастовия диапазон 39 – 86 години. Двама от тях са хоспитализирани. 


Лични лекари алармираха днес, че много повече хора имат симптоми, характерни за коронавируса, но не разполагат с финансови средства, за да си направят PCR тест. Те остават извън статистиката.


675 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в страната. 


За последните две седмици заболеваемостта в страната е над 300 души на 100 хил. население. По тази причина, съгласно плана, който следваме, пристъпваме към реорганизация в здравната система. Това съобщи министър Костадин Ангелов на брифинг вчера в Министерския съвет. За целта е необходим финансов ресурс в размер на около 80 млн. лв., посочи още здравният министър.


Считано от 1 ноември всеки общопрактикуващ лекар ще получава 1000 лв. за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19. По това направление месечно ще бъдат осигурявани по 5 млн. лв. Целта е по този начин общопрактикуващите лекари да бъдат мотивирани за проследяване, назначаване на терапия и последващ контрол на здравословното състояние на гражданите.


Друга мярка, която ще бъде въведена, е обособяване на COVID-зони както в някои от столичните ДКЦ-та, така и в такива в по-големите градове на страната. Предвидените средства на месец са около 3 млн. лв. Към тези структури общопрактикуващите лекари ще насочват пациенти за клиничен преглед, тестване за COVID-19, лабораторно изследване на кръв, а по лекарска преценка – и за образно изследване на бял дроб. Всички служители, които ще работят в COVID-зоните, ще получават допълнителни 1000 лв. над трудовите си възнаграждения. Отделно от това за всеки пациент екипът ще получава и по 10 лв. на преглед. Граждани, при които е необходимо болнично лечение, ще бъдат транспортирани от ЦСМП до съответното лечебно заведение. Пациентите, при които е необходимо домашно лечение, ще бъдат проследявани от  ОПЛ, както и до сега.


През идната седмица предстои министър Ангелов да издаде заповед, с която нарежда всички лечебни заведения в страната да преструктурират 20% от леглата си за обслужване на пациенти с коронавирусна инфекция.