Ражданията през този и следващия месец ще покажат дали изолирането заради пандемията COVID-19 е повлияло на естествения прираст на местно и национално ниво. Въпреки прогнозите на коментатори пред националните медии, че първото затваряне на държавата ще окаже положително влияние върху раждаемостта в страната, в някои от големите градове отчитат ръст, макар и минимален, а в по-малките, като Ботевград, този показател запазва нивото си.  


По думи на д-р Георги Шуманов – завеждащ акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ – Ботевград, няма съществено увеличение на родените бебета през ноември спрямо същия месец на предходната година. Според него, не се очаква и сериозна разлика в броя на новородените спрямо миналата година и за месеците декември и януари.


От началото на 2020 година до днес в МБАЛ – Ботевград са се родили 224 бебета. Част от тях обаче са жители на други общини. Прогнозата на д-р Шуманов е до края на годината броят на новородените в местната болница да достигне до 240-250. 


До този момент нито една родилка не е постъпила в акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ Ботевград с коронавирус. Това съобщи още шефът на акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ - Ботевград.