Песента “По пълнолуние“ в изпълнение на джаз певеца Цветомир Цанков е класирана на първо място в международния фестивал “Българска душа на Святата земя“, направление “Изпълнение на българска песен – народна, поп, рок“. Музиката е на Илко Илиев – джаз музикант, аранжор и композитор. Именно той избира стихотворението “По пълнолуние“ на ботевградската поетеса Малинка Цветкова за текст на песента. 


Случайно съвпадение е, че и двамата по различно време и на различно място, тя на остров Ибиса, а той в родния курорт Албена, имат напълно идентично изживяване - незабравим миг от лятото. Този момент вдъхновява Малинка Цветкова да напише: 


По пълнолуние


Луната със усмивка слушаше


импресия от саксофон сопран.


Морето на лика й 


се любуваше.


Там някъде обади се роял


И бризът леко нотите понесе.


Нощта се спускаше,


опиянена 


от дивната, изящна песен…


Стихотворението е публикувано в последната й шеста книга - “Безбрежност“, която тя нямаше възможност да представи поради наложените ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19.


Композиторът Илко Илиев вижда стихотворението в профила на Малинка Цветкова във фейсбук. То извиква хубав спомен у него и го вдъхновява да напише музиката. 


За нашата съгражданка отличието е 38-мо по ред. За Илко Илиев това е четвърта награда за композиране на песен. Той се изявява и на литературното поприще. Преди две години неговото есе “Помагай ни, Господи, да се преборим със себе си!“ спечели специалната награда на Международния литературен конкурс “Небесни меридиани“. Интересен факт е, че Илко Илиев има съвместен проект и с ботевградския поет и музикант от общинския духов оркестър Иван Иванов – Боженски. Преди време двамата създадоха аудио диск с детски песни. Стиховете са на нашия съгражданин, а музиката – на габровския композитор. Дискът бе представен официално в Габрово. 


Държавната агенция за българите в чужбина подкрепя Международния фестивал на изкуствата „Българска душа на Святата земя“ , който тази година се проведе онлайн заради наложените ограничителни мерки срещу разпространение на пандемията от коронавирус. 


Главен организатор на събитието е Арт салон „Сели – култура на народите“ гр. Бат Ям, Израел. То премина под егидата на Цвика Брот - кмет Бат Ям.


Съорганизатори са: Общество „Димчо Дебелянов“  - София, Фондация „Незабравимата България“, НЧ "Св. св. Кирил и Методий“ - София, 12starsmusic- България /Норвегия, Салон за българска култура и духовност - Чикаго, САЩ.


Българско национално радио - БНР, радио „Река“ и „Sofia Ars Net“ са медийни партньори на фестивала.


Цел на фестивала е съхранението на културното наследство на България и Израел, обмен на култури между двата приятелски народа, обединяване на българите по света чрез съхраняване на българските корени, традиции и обичаи, интеграция между българските общности по света и популяризация на българската духовност и култура. Особена значимост на проекта е представяне на творци във всички области на изкуството, които живеят в различни точки на света.