Плетенето е занаят, който съвсем не е отживелица, смята нашата съгражданка Цветелина Ралчева. И тя го доказва, създавайки шедьоври с куки и прежда. Сувенири, играчки, дори цели колекции от играчки, пана, меки и твърди панери, кошници, табуретки, шапки, шалове, ръкавици, дрехи, цветя, чанти, възглавници, кошнички за новородени, легла за домашни любимци, бижута, коледна украса – са само част от нейните красиви творения. 


За себе си тя е категорична, че влага сърцето и душата си в това, което създава. Затова и резултатите са налице, добавяме ние. 


Всичко тръгва от една неосъществена доставка. Преди време Цвети поръчала на своя приятелка от Германия да й направи мартеници, с които да зарадва роднини и приятели. По вина на куриерската компания пратката така и не стига до нея. Тя остава разочарована. Тогава решава сама да изработи червено-белите символи на Пролетта. С упоритост, труд, четене, почерпен опит и стремеж успява да стигне до желания резултат.


Плетеното на една кука постепенно се превръща в нейно хоби, което иска да представи на по-голям кръг от хора. Затова предприема следващата стъпка - отваря ателие, в което предлага своите изделия и едновременно с това приема поръчки за изработки по идеи на клиенти. Разбира се, в нейното ателие могат да бъдат намерени подбрани прежди и инструменти за плетива. За любителите на плетените изделия подготвя специален каталог.  


Цветелина Ралчева показва и предлага творения от други автори: бижута и сувенири с шевица, бижута от епоксидна смола и  истински цветя, накити от полимерна глина, чаши с декорация от полимерна глина, картини от прежда… 


“Искам да популяризирам работата на единиците, които със сръчни ръце, талант и въображение успяват да изразят себе си“, казва младата жена. 


Най-емоционалните моменти за Цвети са, когато споделя своите умения с деца по време на творческите работилници. “Чувствам се удовлетворена и радостна, когато малките посетители си тръгват с плетена раница или шал, и то само след няколко занимания“, споделя тя. Ателието й е подходящо място и за деца, които обичат да рисуват.  


Цветелина Ралчева е социално ангажиран човек. Тя популяризира инициативата “Купи подарък от майка на дете с увреждане“. “Те сътворяват чудеса и правят света около нас много по-красив“, казва тя. С труд и сърце подкрепя и различни благотворителни каузи в помощ на деца, нуждаещи се от лечение, и насърчава другите на отворят сърцата си за тях. 


За желаещите да посетят ателие “Пъргави ръчички“, както го нарича неговата стопанка, то се намира под сградата на Бюрото по труда.