Общо 66 ученици от три български училища повишиха успеха си благодарение на иновативни педагогически практики и дигитално обучение.


18 ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Скравена, 18 ученици от Обединено училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Априлово и 30 от Професионалната гимназия в Златица участваха в проекта „Възможности в пъзела от етнически нужди“ по програма „Еразъм+“. Той продължи три години, а междувременно средният успех на учениците се повиши от много добър (4,51) на много добър (5,00). В трите училища няма преждевременно напуснали и отпаднали ученици.


Със средства по проекта бяха закупени модерни ИКТ технологии - таблети и интерактивни маси. 27 учители преминаха обучение за придобиване на част от професия „Организатор на интернет приложения“, както и за преподаване по специалната методика на френския педагог Селестен Френе. За нуждите на учениците тя беше адаптирана и пригодена за дигитална среда. Обучението се извършваше основно чрез преживяване. Учениците посещаваха различни обществени обекти - паметници, музеи и др. Наблюдаваха събития, опознаваха природата. Добитите впечатления обсъждаха и излагаха писмено. След като всеки ученик беше готов със своя текст, те бяха споделяни и редактирани от всички останали, с което се насърчава колективната работа, социализацията и по-доброто усвояване на български език.


Цялата комуникация на учениците се извършваше през G Suite for Education на Google, а вече редактираните текстове се публикуваха във виртуалната стая на класа. По времето на Френе това е ставало в училищния вестник. Аналогичен подход беше приложен и в часовете по Математика, Човекът и природа и Човекът и общество за началния етап и Математика, География и икономика и История и цивилизация за прогимназиален и гимназиален етап. Изпитванията бяха чрез тестове онлайн, като учениците можеха да получават включително и индивидуални въпроси. По този начин беше измерено нивото на придобитите знания. 


Освен български училища, в проекта „Възможности в пъзела от етнически нужди“ по програма „Еразъм+“ се включиха и училища от Турция, Полша и Испания. В поекта участваха 200 ученици на партньорите от чужбина.