Негово Високопреосвещенство преосвещенство Ловчански митрополит Гавриил ще води сутрешната празничнат служба на 26 декември в ботевградската църква „Свето Възнесение Господне“. На този ден Българската православна църква чества Събор на Пресвета Богородица. Празничната Св. Божествена литургия ще започне в 8 часа.


В интервю за bgdnes.bg Ловчанският митрополит отправя своето посление към миряните в тези трудни времена: „Трябва да посрещнем молитвено Рождество Христово, защото, когто човек има трудности, обикновено тогава изпитва по-голяма нужда от Божията помощ. Молитвата е тази, която ни помага и ни избавя. Затова празникът е велик и го посрещаме с радост и смирение, подражавайки на великото смирение на Божия син, който се е родил в ясла, а не в замък или палат. За да видим колко много Бог обича човек и иска да го спаси. Ако Бог е с нас, няма кой да е против нас, само че ние често сме против Бога. Ако не във вярата, то по делата сме далеч от него и не живеем по начина, по който ни учи. Нямаме тази добродетелност и любов към Бога и хората. Това е стената, която много пъти ни отделя и която с Божията помощ можем да разрушим. Затова още по-голяма да бъде радостта и надеждата ни, че Господ ще чуе нашата искрена и покайна молитва, давайки здраве и избавяйки от тази пандемия, като благослови нашия народ.“.  


Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия призовава миряните да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение на коронавирус. Поставянето на предпазни маски в храма е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг.