Полицейската акция е била на 30 декември вечерта в района на магазин Джъмбо в София. Четиримата ботевградчани са били с лек автомобил „БМВ” и в тях са открити амфетамини. На следващия ден са извършени обиски в домовете на четиримата в Ботевград. В  жилищата са открити малки количества марихуана, амфетамин и електронна везна.
Мъжете са на възраст между 24 и 28 години.  Само един от тях е криминално проявен, другите нямат досиета.
Според информация от полицията четиримата ботевградчани са задържани с мярка за 72 часа в арест в София.


Официална информация от ОДМВР - София:


В хода на предприети полицейски действия, около 21:30 часа на 30 декември м.г., на паркинга на хипермаркет на столичния бул. „Ботевградско шосе“, служители на СДВР спрели за проверка лек автомобил „БМВ 520“. Зад волана бил 28-годишен мъж от Ботевград, заедно с когото пътували двама негови съграждани, на 25 и на 24 години. При контрола у 24-годишния били намерени два полиетиленови плика с бяло вещество на прах и бучки и един - с тревиста маса, а в другия пътник - саморъчно свита цигара с тревиста маса. Последвали процесуално-следствени действия в рамките на образуваното досъдебно производство, в хода на които от жилището на 24- годишния ботевградчанин били иззети електронна везна и пликове, съдържащи бяло прахообразно вещество и зелена растителна  маса - 101.02 грама амфетамин, 0.32 грама кокаин и 4.04 грама марихуана - видно от изготвената експертна справка.


В резултата на допълните оперативни и действия по разследването е установено, че младият мъж се снабдявал с наркотици от 29-годишен от Ловеч, като двамата уреждали сделките си на паркинга на супермаркет в ж.к. „Дървеница“. Така, още на следващия ден по обяд, ловчалията бил задържан на паркинга. При извършените обиски и претърсване в жилище, ползвано от него в ж.к. „Дървеница“, полицаите иззели електронна везна, мобилни телефони и множество полиетиленови пликове с бяло вещество на бучки и прах и тревиста маса. Резултатът от изготвената експертна справка показал, че наркотичните вещества са 205.33 грама амфетамин, 1.27 грама кокаин и 159.35 грама марихуана.


След доклад в Софийската градска прокуратура на материалите, събрани по двата случая, двамата задържани мъже от Ботевград и Ловеч са привлечени като обвиняеми за престъпления по чл. 354 а от НК. Наложени са им е мерки „задържане под стража“.