Във време, в което институциите се изпразват от доверие и се сриват, изборите придобиват съдбовно значение, каза държавният глава


Подписах указ, с който насрочвам изборите за 4 април, каза президентът Румен Радев в обръщение към народа.


"Уважаеми сънародници, обръщам се към вас в ден, в който последиците от наводненията в страната още не са отминали. Къщи, стопанства и пътища още са под вода. Хиляди хора посрещнаха тревожни, тъмни и студени нощи в страх от стихията и очакват подкрепа. Във време, в което институциите се изпразват от доверие и се сриват подобно на пътищата, тротоарите и подпорните стени и скъпата инфраструктура, изборите придобиват съдбовно значение", каза още Радев.


"Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането на членове на избирателните комисии и за изборната активност", заяви още Радев.


"Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин, е важна стъпка в тази посока. Открои се необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на хората под карантина. Очаквам законодателят да разгледа и гласува и други не по-малко важни предложения, като гласуване по пощата на българите в чужбина, които в редица страни ще бъдат силно затруднени и дори в невъзможност да упражнят конституционното си право на глас. Да има видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи. Също така справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот", каза още държавният глава.


Той отбеляза, че доводите срещу промени в Изборния кодекс преди изборите неведнъж са били пренебрегвани.


"Очаквам пандемията, която показа, че може да бъде не само предизвикателство, но и да се използва като възможност, защото се вижда, че в условията на пандемията се взеха много дълго отлагани решения и бяха превеждани веднага в изпълнение. Макар преди два дни да бях уверен писмено от ЦИК, че последната партида машини ще бъдат доставени до 25 дни преди изборния ден, очаквам комисията в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти, обществени организации, които имат желание, да участват в процеса на сертифициране и тестване, да разгърне активна кампания за обучение на администрацията и за информиране на гражданите за машинния вот. Очаквам също така да предприеме необходимите действия за актуализация на избирателните списъци и за осветляване на изборната администрация на всички нива, както и на "Информационно обслужване", допълни още Радев.


По думите му събитията от миналата година са показали, че българите желаят промяна.


"Преодоляването на дълбоката криза, необходимите реформи и решения за възстановяване и модернизация и пълноценна европейска интеграция изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и активно, адекватно, действено правителство. В същото време, дейностите, които трябва да извършат отговорните институции и изборната администрация за подготовка специално към такива избори, изискват време и пълна мобилизация", заяви Румен Радев.


Преди обявяването на датата на изборите държавният глава проведе консултации с представители на здравните власти, здравни специалисти, парламентарни и извънпарламентарни партии.


Основен акцент на срещите му беше провеждането на вота в условия на пандемия.