Премиерът Бойко Борисов е склонен само на компромиси в образованието при наличието на новия щам на вируса, който заразява много по-бързо


"Оптимизмът на базата на данните, които имаме от днес, лекарите много рязко го прекратяват. Въпреки месеците на локдаун, в страните, където върлува новият щам, заболяемостта продължава да се покачва. Рискът при него е огромен, а напрежението в Европа расте. Затова съм склонен единствено на компромиси в образованието" - това каза премиерът Бойко Борисов на редовния брифинг на здравните власти, на който се очакваше да бъде обявено дали и кои бизнеси ще отворят. 


"Ние засега сме като оазис в сравнение с мерките в Германия, Гърция, Белгия, но рискът оптимистичната картина в България да ни накара да отпуснем много мерките, може да доведе до голяма заболяемост, да се покачи броят на починалите и болниците да се претоварят като в други страни. Както виждаме, въпреки стриктното спазване на мерките в Европа, има висок ръст, въвеждат се вечерни часове и болниците се претоварват. Само си представете сега да обявявахме затягане като в много държави в Европа. Затова ще изчакаме до края на януари", подчерта Борисов. 


И главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че в Европа растат притесненията в Европа от новия щам на коронавируса. Но по заболяемост страната ни засега остава на 27-о място в Европа и на 9-о по смъртност.


"Макар и с доста бавен темп, имаме смъкване на заболеваемостта, на смъртността и на приетите в болница. На този сравнително оптимистичен фон у нас, положението в Европа не е така оптимистично", подчерта Кунчев. По думите му в Англия, Ирландия и Нидерландия 10 души заразяват 27 души и това предстои да се случи в цяла Европа с новия щам. И каза, че ако има нещо "хубаво" при този щам е, че не води до по-тежко боледуване". 


Здравният министър Костадин Ангелов също потвърди, че се задържа тенденцията броят на излекуваните да остава неколкократно по-голям от броя на новозаразените. "Няма нужда да пресилваме нещата. Има опасност, готвим се за нея. Ваксините са вариантът да се защитим", добави той. 


Иначе заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 29%, като най-висока заетост на леглата има в София-област и София-град.


А директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обяви, че новият щам вече е в страната ни: "Макар още да нямаме официално излезли резултатите от централната лаборатория, смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост. Затова трябва да сме много по-осторожни и внимателни да се спазват много сериозно мерките".