Културен пенсионерски клуб “Ехо” при читалището в с. Лопян продължава традициите на някогашния прославен лопенски смесен народен хор, който е участвал във всички републикански фестивали и е завоювал златни медали.
"След като дейността на хора се прекрати поради миграцията и намаляване на населението в Лопян, преминахме към сформирането на смесена певческа народна група. Групата изпълнява обработен народен фолклор, по примера на предшественика - някогашния народен хор." Думите са на ръководителя на групата Пейо Пеев.
И продължава: "Групата е участвала в много пенсионерски изяви на призови места, като “Балкан фолк” във Велико Търново, Националния фестивал на Беклемето, където завоювахме първо място. Имаме участие и в други пенсионерски изяви. Последното беше на националния  пенсионерски събор в София през 2004 година, ако не ме лъже паметта, от където получихме поздравление по време на участието и благодарствено писмо до кмета на общината заради грижата за развитието на самодейността.”
Всяка сряда групата за автентичен местен фолклор към НЧ „Слънце” в с. Лопян с диригент Пейо Пеев се събира в Клуб „Ехо” на репетиция или по различни празнични и лични поводи.
Въпреки своите 91 години, този човек не престава да твори и да мисли за бъдещи изяви.
 Такъв си е Пейо Пеев – неспокойна творческа личност, с непрестанни грижи за културния живот на своето село Лопян! Където е бил такъв през целия си жизнен и творчески път.
Затова спокойно можем да го определим като „емблемата на Лопян”!
Такива са и „неговите” самодейци! Мъпреки понапредналите си години, продължават да носят в сърцата си родолюбието, обичта към родното си село Лопян и към песента.
Честит празник, мили хора!
Текст и снимки: Христо Христов