Днес, 08.03.2021 г., състав на Софийския окръжен съд е уважил искането на Софийска окръжна прокуратура за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Г.Г., привлечен към наказателна отговорност за предизвикано от него пътнотранспортно произшествие. Деянието е квалифицирано по чл.343, ал.3, б. „б“, вр. ал.1 б.“в“, вр. чл.342, ал.1, пр.3 от НК - причиняване на смърт при управление на МПС, извършено в пияно състояние.


На 04.03.2021 г. обвиняемият Г.Г. управлявал лек автомобил м. BMW по второкласен път в посока от с. Врачеш, Софийска област, към гр. Ботевград. Водачът първоначално предприел изпреварване на движещите се пред него МПС, но се върнал в неговата лента. Последвал удар на колата му в крайпътно дърво. В резултат на сблъсъка загинал пътуващия с него мъж.


По случая е било образувано досъдебно производство под надзора на Софийска окръжна прокуратура. При тестването на Г.Г. за употреба на алкохол е било установено наличие на 3 промила в кръвта му. С постановление на наблюдаващия прокурор водачът е бил задържан за срок до 72 часа.


На този етап от разследването са извършени оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели, назначени са експертизи. От направена справка за съдимост е видно, че обвиняемият Г.Г. е многократно осъждан, в това число за шофиране в нетрезво състояние.