Нашата съгражданка Кремена Григорова стана част от дарителска кампания в полза на 22-годишна самотна майка от Търговище. Младата жена, жертва на домашно насилие, е студентка в специалност „Английска филология“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Тя се нуждае от подкрепа, за да завърши висшето си образование.


„Приех каузата за своя. Аз също съм завършила Шуменския университет – изобразително изкуство. По време на цялото си следване паралелно работех, защото трябваше да се издържам, нямаше на кого на разчитам. На Мирослава й е още по-трудно, защото е майка и трябва да полага грижи за детето си. Затова искам да помогна, според моите възможности, тя да завърши висшето си образование.“, сподели Кремена Григорова пред наш репортер. 


Тя е предоставила една своя картина за продажба, като средствата от нея ще отидат в сметката на самотната майка. Картината „Лъв“  е нарисувана с акрилни и фосфорни бои. Тя е рамкирана, а размерите са и 45/50 см. Първоначалната и цена е 300 лева. Желаещите да закупят картината на тази или по-висока цена, могат да се свържат с Кремена Григорова на нейната Фейсбук страница.


Мирослава /името е променено/ напуска училище в 11-ти клас, когато се запознава с партньора си и забременява. Семейният живот обаче й носи много болка. Тя системно е унижавана и малтретирана. Живее в крайна нищета, защото мъжът й прибира всички пари от майчинството, за да залага на хазартни игри. Въпреки трудното си положение и изправена пред неизвестността, Мирослава намира сили да напусне тази „отровна” връзка. Заедно с детето си се подслонява при своите родители, съобщават от „Асоциация НАЯ“, която работи с жертви на домашно насилие.


Неправителствената организация помага на Мирослава с консултации с психолог и социален работник от една година. С много усилия младата майка започнала да изгражда живота си отначало, върнала се в училище и успяла да завърши средното си образование. С дипломата от гимназията обаче било трудно да намери работа, с която да издържа себе си и детето си. Получавала минимална заплата, а по време на Ковид кризата останала без работа и без никакви доходи.


Неправителственото сдружение е организирало дарителска кампания за Мирослава в Платформата.бг, където всеки, който иска да помогне, може да направи дарение за самотната майка.