Софийската военно-окръжна прокуратура повдигна две обвинения срещу началника на гръмналото в началото на юли поделение край Челопечене майор Мирослав Митов, съобщиха днес от прокуратурата, информира Mediapool.

Митов е обвинен в "присвояване на чужди движими вещи в големи размери, собственост на Министерство на отбраната", и "превишаване на властта, с цел имотна облага, вследствие на което са настъпили вредни последици".

В Наказателния кодекс за първото престъпление се предвижда лишаване от свобода от три до петнадесет години, а за второто престъпление - лишаване от свобода от една до пет години.

Обвинителният акт срещу Митов е единственият резултат от разследването на военните обвинители.

Към момента няма версии какво е причинило взривовете в Челопечене, тъй като се забавя пожаро-техническата експертиза по случая. Сигурното е, че боеприпасите не са се съхранявали правилно в поделението.

Сред спряганите версии за инцидента в поделението бяха и умишлен пожар с цел икономически интереси - прикриване на далавери, ставали в поделението, или подготвянето му за приватизация.

Според прокуратурата злоупотребите в поделението са ставали в периода 2005-2007 година, като са проведени търгове, при които определена фирма е спечелила с цена в пъти по-ниска от достигнатата преди дни.

В периода 2002-2007 г. гръмналото поделение в Челопечене е продало боеприпаси за 3.5 млн. лв на цени от 1998 година.

Вътрешната проверка на военното министерство показа, че майор Митов е имал девет наказания, сред които една година понижаване в длъжност и мъмрене, но въпреки това не е бил уволняван.

Един от случаите, за които е наказван, е свързан с това, че при проведен търг за продажба на месингови гилзи, Генералният щаб и Министерството на отбраната (МО) са ощетени с 350 хил. лв.

Министерството започна преди няколко месеца проверка кой е покровителствал Митов.

Сред разследваните са подалия оставка заради взривовете зам.-шеф на Генералния щаб по ресурсите ген.-лейт. Румен Цоков, сегашният представител на ГЩ в НАТО и ЕС ген.-лейтенант Атанас Запрянов, военното ни аташе във Вашингтон ген. Васил Върбанов и началникът на Щаба на НАТО в Скопие ген. Стоян Генков и други.

До момента обаче МО не е обявило резултатите от проверката.