Заповедта на здравния министър ще е минимум за две седмици


Конкретно решение за новите по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса в страната предстои да бъде взето. То ще бъде обявено от здравния министър Костадин Ангелов на редовния брифинг в четвъртък. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, шефа на РЗИ-София Данчо Пенчев и директори на столичните болници бяха на среща в Министерството на здравеопазването.


По думите му, в София и областта най-вероятно мерките ще влязат в сила от събота, а от понеделник евентуално ще бъде въведени в цялата страна. 


Предвижда се да бъдат затворени заведения, фитнеси, молове, училища, детски ясли и градини.


"Мисля, че е назрял моментът за национално решение. Да се ограничат различни прояви от обществения живот от всякакъв характер на открито и закрито, за да се овладее пика на епидемията, който се очаква в близките две -три седмици. Основното, което целим, е да се избегне възможността за предаване на вируса. За всички вече е ясно, че той се предава по-лесно и на по-малки възрасти. Заповедта трябва да излезе до няколко дни, тя трябва да е с минимален срок от 2 седмици", допълни главният държавен здравен инспектор. 


Доц. Кунчев каза още, че вълната е заляла почти цялата страна. 


"Вълната засяга почти цяла България и моето лично мнение е, че назрява моментът и за национално решение", каза главният държавен здравен инспектор.


По думите му освен София, мерките трябва да засягат и Софийска област.


КПП-та обаче няма да има, категоричен беше шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев в отговор на въпрос.


"Ще бъде уточнен броят на клиентите, които могат да влизат в търговските вериги. "Зелените коридори" за възрастните хора няма да отпадат. Утре ще има заседание на Областния щаб на столицата. Ще бъдат разписани мерките и ще стане ясно кога ще влязат в сила. За момента не се предвижда затваряне на паркове и задължителни маски на открито. Следим денонощно данните и реагираме според ситуацията", каза още д-р Пенчев.


По думите на Йорданка Фандъкова ситуацията в града се е влошила и има ръст на децата, приети в болница с коронавирусна инфекция. Те са настанени предимно в болниците "Пирогов" и ИСУЛ.


Около 75% от леглата в столичните лечебни заведения вече са заети, а в "Св. Анна", ВМА, "Пирогов" и Александровска болница те са почти изчерпани.


Натискът върху лечебните заведения е основно върху необходимостта от интензивни легла, съобщи директорът на Александровска болница проф. Борис Богов.


"Това, което ни предстои да направим, е преструктуриране на болниците с възможност да не се създава хаос", каза той.


По отношение на ваксинирането с "АстраЗенека" се изчаква общоевропейско решение и дотогава у нас няма да се използва тази ваксина.


Доц. Ангел Кунчев коментира и случая с починалата жена от Благоевград след ваксинация, като каза, че се проучват още три - четири случая с тежки реакции, но се изчаква окончателното становище на Изпълнителната агенция по лекарствата.


"Всичко, което проучим на наше ниво, го изпращаме на Европейската агенция по лекарствата, за да се вземе най-точното решение. Когато има случай на нежелана реакция, в зависимост от аутопсията, ние набираме съответните експерти в областта, за да дадат компетентното си мнение, което отнема време. Решението ще е общоевропейско дали може да се използва тази ваксина и от кой момент може да кажем, че е безопасна. Дотогава тя няма да се използва", поясни той.