За 10 дни се затягат мерките в цялата страна. Налага го нарастващата заболеваемост в страната, обоснова се Костадин Ангелов


От понеделник, 22 март, за срок от 10 дни се налага локдаун в цялата страна. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинга на Националния оперативен щаб, който започна с 15-минутно закъснение. 


"Ситуацията в страната от последните две-три седмици е такава, че продължават да се уличават пациентите, постъпващи в болница, както и новозараените с COVID-19", обоснова той налагането на пълното затваряне. 


Ето какво ще бъде затворено в страната за 10 дни: 


Преустановяват се всички присъствени учебни занимания - в училища, детски градини, ясли и висши учебни заведения. Изключение се прави за упражненията за определени специалности във висшите учебни заведения. Държавните изпити ще се провеждат присъствено. 


Затварят се заведенията за хранене, като те ще изпълняват само доставки до дома и офиса. Собствениците на хотели трябва да организират дейността си така, че посетителите да могат да се хранят в стаите. 


Спират се посещенията в казина, във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки с нетна площ над 300 кв. м, с изключение на хранителните стоки. 


Преустановяват се посещенията на търговски центрове и молове, като в тях остават да работят само аптеки, оптики, зоомагазини, химическо чистене, банки и телеоператори. 


Преустановява се провеждането на семинари, тиймбилдинги, конгреси, конференции, изложения, обучения и др. мероприятия в обществена форма. 


Затварят се плувни басейни и фитнеси.


Забранява с провеждането на културни мероприятия, като посещения на кина, театри, музеи и танцови занятия и др. 


Забранени са и тържества от частен характер като сватби и кръщенета, с повече от 15 души. 


Няма да се провеждат групови туристически пътувания. 


Пазари, тържища и базари трябва да създадат организация за еднопосочно движение и да работят при спазването на всички противоепидемични мерки.


Какво наложи тези мерки?


Има стръмно покачване на кривата на смъртността, каза председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. По думите му за една седмица този показател се е покачил с 46 на сто, а на база две седмици - с над 120 на сто, което поставя страната ни на трето място в света по интензивност на нарастване на смъртните случаи. На седмо място сме в света по нарастване на случаите, регистрирани на ден и на четвърто място в Европа по същия показател, посочи още той.


Заболеваемостта в страната средно е 483 на 100 хиляди, което ни отрежда девето място в Европейския съюз, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Вълната от английския вариант на вируса е обхванала целия континент, като сега в Централна Европа и на Балканите са най-високите стойности, каза още Кунчев. 


"С 35 на сто е увеличението на хоспитализациите заради коронавирусната инфекция в столицата през последните десет дни", обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите ѝ ситуацията безспорно изисква налагането на по-твърди ограничителни мерки. Само тази сутрин има над 2100 заразени с COVID-19, приети в столичните болници. С 36 на сто е нараснал броят на нуждаещите се от интензивно лечение. Има нарастване и на броя на децата, нуждаещи се от хоспитализация, както нараства и броят на младите хора, които прекарват тежко заболяването. Обсъдени са всички възможности за увеличаване на броя на леглата и те са увеличени навсякъде, където е възможно, увери още Фандъкова. 


Майките, които остават да гледат малките си деца вкъщи, ще получат финансова подкрепа, добави столичният кмет. За децата, които имат нужда от психолози и специалисти - тези занимания ще бъдат разрешени, особено за деца, които не бива да прекъсват такива занимания. Продължава и финансовата подкрепа за хората в неплатен отпуск. Фандъкова напомни, че кабинетите в девет ДКЦ за безплатно тестване за COVID-19 продължават да работят.


Здравният министър Костадин Ангелов все пак успокои, че по отношение на заболеваемостта сред децата към момента няма затруднения в тяхното лечение. Най-често те имат пневмонични изменения в белите дробове, но няма случаи на неблагоприятен изход. 


Всеки, който изпитва затруднения заради затворен бизнес, ще бъде компенсиран с вече съществуващите мерки. А ако няма такива за конкретен бизнес, ще бъдат създадени нови механизми, увери здравният министър. По отношение на изборите той заяви, че са обезпечени и ще протекат безопасно в условията на пандемия.


Ваксините 


До момента няма доказателства, потвърждаващи твърдения за вреда от "АстраЗенека". Изчаква се днешното становище на Европейската агенция по лекарствата, както и съдебно-медицинска експертиза от Пловдив, която също ще излезе днес, най-късно утре. 


"Ако истината е такава, каквато твърдят всички учени до момента, ваксинацията ще продължи. Ваксините на "АстраЗенека", с които разполагаме на склад, са около 100 000. До края на месеца се очаква да дойдат още 180 000. В момента се правят ваксини на хората по ваксиналните фази. Не можем да си позволим да изхвърляме дози, защото някой не е дошъл в часа, в който му е казано", уточни Костадин Ангелов. И призова хората, ваксинирани с препарата на британско шведската компания, да бъдат спокойни, че няма риск за живота и здравето им. 


"Ще получим достатъчно ваксини, за да не остане българин, който желае да се ваксинира, но няма ваксини", увери той.