Намалява броят на новозарените, които имат нужда от лечение в болница


Намираме се във върхова точка за заболяването. Но тъй като вече 1 млн. души - ваксинирани и преболедували - имат имунитет, това дава основание мерките да се разхлабят с днешна дата. А до края на април ще разполагаме и с достатъчно ваксини, за да имат хората избор и ваксинацията да продължи. Това каза здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерски съвет във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас.


"Нека всеки да бъде спокоен, системата е готова, всичко необходимо е осигурено и нямаме никакви притеснения", увери Ангелов, който изказа благодарност на всички, работещи в системата. 


Има натиск върху лечебните заведения, като най-осезаем е в София-град, Бургас, Шумен и Варна. Системата обаче е подготвена по думите на министъра. 


Хоспитализираните в момента са много повече, отколкото при вълната през ноември-декември. През ноември обаче е имало 47% положителни проби от направените тестове, докато сега е значително по-ниска - около 20%. Смъртността на база приетите в болници и интенвизни отделения също е в по-добри показатели в сравнение с данните от втората вълна, каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 


Вече няма такова експонециално нарастване на случаите, които да изискват лечение в болница. Намалява и броят на приетите в лечебно заведение в Кюстендил, която е една от червените области и където нещата започват да се успокояват. Някои области вече преживяха пика и се намират в плато, докато за други предстои покачване, каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.