На 16 октомври стартира национална кампания за имунизация срещу грип. Това е едно от най-често срещаните заразни заболявания. У нас по време на грипна епидемия, която обикновено обхваща страната само за няколко седмици, заболяват 250 000-300 000 души. Епидемиите се съпътстват и от повишаване на смъртността, свързана директно с грипа, или с придружаващите го усложнения /най-често пневмонии/, а също така и с провокирано обостряне на хроничните заболявания.

Най-ефикасното средство за защита срещу грип е противогрипната имунизация. Тя цели намаляване броя на болните с тежки форми на грип, както и на усложненията като  отит, пневмония, менингит, които налагат антибиотично лечение, често пъти в болнично заведение. Обществените нагласи у нас по отношение значимостта на грипа и съществуващите възможности за профилактика продължават да се различават от тези в повечето европейски страни. Често не се прави разлика между острите респираторни заболявания (ОРЗ) и грипа, който за разлика от другите ОРЗ може да бъде причина за възникването на тежки усложнения. Поради това се подценяват и сериозните последици, които може да има една грипна епидемия – както за отделния човек, така и за цялото общество. В резултат значението на имунизацията срещу грип – единственият сигурен начин за защита – все още не е достатъчно осъзнато, включително и от хората, отнасящи се към рисковите групи, за които това е особено важно.

Категоричните препоръки на Световната здравна организация и Европейските институции са да сe подобри информираността на здравните работници и обществото по отношение на грипната имунизация; да се повиши приблизително с 25% имунизационният обхват при всички хора, отнасящи се към рисковите групи, а имунизационният обхват с грипна ваксина при старите хора да достигне най-малко 75% до 2010 г. У нас обаче потреблението на грипни ваксини е все още незадоволително (до 49,2 на 1000 души), което налага да обединим усилията си за повишаване на информираността на хората в България за възможностите и необходимостта от профилактика на сезонния грип, особено при старите хора и при тези с хронични заболявания.