На 18 април се навършиха 40 години от откриването на Историческия музей в Правец. Заради пандемията и ограниченията за броя на посетитителите в залите, тържествата се отлагат за 18 май, Международия ден на музеите. Годишнината ще бъде отбелязана с различни прояви – гостуваща изложба от музея в Созопол, представяне на иновативен аудиогид, съдържащ пет разказа за Правец и историята му, нова книга от предицата за културно-историческото наследство на региона и т.н.
„Пандемията  се отрази много зле  на работата на културните институции, в това число и на музеите – коментира директорът Таня Борисова.- Един от аспектите е, че не можем да планираме дейността си занапред. Така се случи и с  прявите, които организирахме, за да отбележим 40-годишния юбилей на Историческия музей” – допълни тя.
 Макар и малък регионален музей, в Правец активно работят за привичане на европейско и национално финасиране за различни свои проекти. От 2013 година досега  са спечелили проекти за над 1.5 милиона лева, показва равносметката. В момента работят по проект за консервация  и социализация на античната крепост  „Боровец”, която екипът на музея проучва и разкрива в продължение на  повече от десет години.
Таня Борисова коментира и намерението край езерото в Правец върху 11 декара да се направи парк на открито с макети на исторически обекти – „България на длан”. „Идеята за такъв парк е отдавна. Първоначално мястото бе друго, но сега разбрах, че ще бъде край езерото и мисля, че и това е подходящо. Мисля, че този парк ще увеличи потока от туристи към Правец. Досега макетите на „България на длан” се съхраняват в Историческия музей, няколко пъти сме ги показвали пред публика. Те са много интересни, защото са детайлни, показват всеки елемент от архитектурата на съответния обект. Дано проектът за парка на открито да се реализира, защото инвестицията не е малка” – допълни Таня Борисова.
Припомняме, че намерението е на частен инвеститор „България на длан 2019”.